Shiitake gomba

A Fachet shiitake gomba kivonat ellenőrzött, forrásból, európai beszállítótól, biológiai gazdaságból származik, mentes a vegyszer és nehézfém-szennyezésétől. Termékünk nem gombaport, hanem standardizált, 5:1 arányú kivonatot tartalmaz, így biztosítani tudjuk az állandó minőséget és a legmagasabb hatóanyagtartalmat.
OGYÉI/29871-1/2020

További információk

Kiszerelés

60 kapszula

Adag

30 napra elegendő adag

5.190 Ft

2 db vásárlása esetén: 3.730 Ft
3 db vásárlása esetén: 3.320 Ft

A shiitake gomba, ez élet elixírje.

A shiitake gomba (találkozhatunk még shitake és siitake írásmóddal is, latin neve Lentinula Edodes) igen elterjedt, étkezési és gyógyítási célokra egyaránt használják távol-keleten, Kínában, Dél-Koreában és Japánban pedig évtizedek óta kutatják gyógyhatásait. Nem véletlenül, ugyanis a keleti orvoslásban vértisztító, vérkeringést javító és öregedést gátló hatása miatt hagyományos szernek számít. Újabban, éppen a kiterjedt kutatások eredményeként rákos megbetegedések esetén is egyre nagyobb tekintélyre tesz szert, kiegészítő terápiaként alkalmazzák. A magyar közönség Dr Fachet József munkásságának köszönhetően ismerkedhetett meg gyógyhatásaival, ugyanis ő kezdte el hazánkban kutatni a shiitake gomba hatóanyaga, a lentinán hatásait.

A shiitake gomba jellemzői

A shiitake gyógygomba, távol-keleten őshonos, ahol elsősorban lombos erdőkben, keményfák kidőlt törzsein élősködik, és mintegy 200 alfaja az egész világon elterjedt, Európát, Afrikát és természetesen a sarkvidékeket kivéve. Magyarországon is használatos, japán eredetű neve is innen eredeztethető: shii (tölgyféle) take (gomba). Kalapja barnás színű, a kifejlett példányoknál 5 és 10 cm közötti méretű. Illata és íze jellegzetes, kellemes, némi umamis felhanggal, mely miatt a gasztronómia elkötelezett rajongói körében is kimondottan népszerű. Ugyancsak ennek köszönhető, hogy ma már az egész világon termesztik.

A shiitake, ahogyan azt már föntebb jeleztük, évezredek óta használatos a távol-keleti orvoslásban. A hagyományos kínai gyógyászat szerint feltölti a chit, táplálja a vért, oldja a szervezetben a nedvességet és nyálkát. Már i.sz. 199-ből vannak róla feljegyzések, mikor a kalandozó japán törzsek egyike ajándékként vitte a shiitakét, a gombák királynőjét, a japán császárnak. Az élet elixírjének tartották, a Szung dinasztia (960-1276) idejéből származó írásos emlékek bizonyítják, hogy szervezetten termesztették.

Egészséges, természetes ásványianyag-forrás

Emberi fogyasztásra elsősorban a kalapja alkalmas, tönkje ugyanis nem puhul meg az elkészítés során, ám így is kitűnően használható például zöldség-alaplevek készítéséhez. A legjobb minőségű gomba kalapja fényes világosbarna, fehér piheszerű pöttyökkel, kerek és vastag, a lemezei pedig fehérek. Amennyiben szárított gombát veszünk, inkább egész kalapos változatokat keressünk, felhasználás előtt pedig legalább fél órára áztassuk meleg vízbe.

Kimondottan diétás ételnek számít, 100 gramm nyers shiitake gomba csupán 34 kalóriát tartalmaz, ugyanakkor szárítva 296-ot. Magas viszont a beltartalmi értéke, hiszen nagy mennyiségű élelmi rostot, kevés cukrot, fehérjét, folsavat, niacint, riboflavint, szterolokat, B6, C és D vitamint, kalciumot, káliumot, rezet, mangánt, cinket, szelént is tartalmaz, tehát valóságos vitamin- és ásványi-anyag bomba.[1]

Természetesen nem mérgező, azonban porát belélegezve asztmatikus reakciókat válthat ki, míg bőrrel érintkezve ekcéma-szerű, gyulladásos tüneteket válthat ki. Ezek a tünetek azonban jellemzően azoknál lépnek fel, akik napi szinten érintkeznek a shiitake gombával, például termesztésével foglalkoznak.

A Shiitake gomba gyógyhatása

A shiitake legfontosabb hatóanyaga a lentinán, egy főleg β-glükánokból álló poliszacharid, vagyis többszörösen összetett szénhidrát-molekula. Kínában, Dél-Koreában és Japánban évtizedek óta alkalmazzák vírusfertőzések (pl. herpesz, polio, hepatitisz, HIV[2]) és különféle daganatos megbetegedések kezelésére. Számos kutatás bizonyítja antivirális hatását[3], illetve immunostimuláns tulajdonságait. [4]

Tisztítja az emésztőrendszert és az ereket, csökkenti a koleszterinszintet, emellett gyulladáscsökkentő[5] és vérnyomáscsökkentőként is hatásos. A daganatos megbetegedések során megfigyelt hatása kettős: bizonyos fehérvérsejtek működését (pl. fagociták) csökkenti, míg mások (pl. CD4 sejtek) aktivitását növeli, ezért nem alkalmazható immunszupresszív készítményekkel egy időben. Ugyanakkor, habár a daganatos megbetegedés megszüntetésére, a tumorsejtek elpusztítására nem képes, alkalmazásával jelentősen javulnak a daganatos betegek életkilátásai, illetve használata mellett az áttétek kialakulásának az esélye is nagymértékben csökken.[6]

Öregedést gátló hatását két tulajdonságának köszönheti, elsősorban a már föntebb említett immunerősítő hatásnak, hiszen pontosan azon immunsejtek működését segíti elő, amelyek az öregedő szervezetben már nem, vagy kevésbé termelődnek. Másfelől igen erős antioxidáns[7], amely nem csak védi a szervezetet az oxidatív stressz okozta károsodástól, de védi és regenerálja is a sejteket.[8] Az öregedéssel tehát több fronton veszi fel a harcot, hiszen ezek mellett a már fent említett, értisztító és vérkeringést javító hatásával is hozzájárul az idősödő szervezet megfelelő működéséhez.

A jövő kulcsa?

Azon kívül, hogy élelmiszer és gyógygomba, egy másik, egyre fontosabb tulajdonsággal is rendelkezik: képes ugyanis a fák sejtfalát alkotó, a növény tartásáért és merevségéért felelős lignint lebontani. Miért fontos ez? A bioetanol előállítása során pontosan a lignin miatt nem tudják a hulladék fát hatékonyan felhasználni, lebontani. Az Egyesült Államokban egy nemzetközi, magyar tagokkal is rendelkező kutatócsoport éppen ezért vizsgálja a shiitakét, annak génszerkezetét, és hogy hogyan tudnánk ezt a különleges képességét reprodukálni.[9] Amennyiben sikerrel járnak, nem csak génkezelt, speciális fűfélékből lehet majd hatékonyan üzemanyagot előállítani, hanem gyakorlatilag bármely növényi hulladékból.

Mára a megnövekedett érdeklődésnek köszönhetően a shiitake a világ második legelterjedtebb gombafajtája, amely amellett, hogy gyógygombaként számtalan táplálék-kiegészítő és gyógyszer alapanyaga, élelmiszerként is egyre keresettebb, sőt éppen az öregedési folyamatokat gátló hatása miatt ma már kozmetikumok alapanyagaként is előfordul.

A Fachet Shiitake gomba kivonat

A Fachet shiitake gomba kivonat ellenőrzött, forrásból, európai beszállítótól, biológiai gazdaságból származik, mentes a vegyszer és nehézfém-szennyezésétől. Termékünk nem gombaport, hanem standardizált kivonatot tartalmaz, így biztosítani tudjuk az állandó minőséget és a legmagasabb hatóanyagtartalmat.

Ez a termék 5:1 arányú kivonatot tartalmaz, vagyis a hatóanyagtartalma ötször magasabb az őrleményekhez, gombaporokhoz képest.

Kizárólag természetes eredetű hatóanyagot tartalmaz!

1 kapszula tartalma: 250,0 mg kivonat

Alkalmazás: felnőtteknek napi 1-3 kapszula.

Fogyasztást követően a flakon visszazárása ajánlott.

A terméket kisgyermekek elől el kell zárni. A fogyasztásra ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. Amennyiben a gombakivonatra allergiás, a készítményt ne fogyassza!

Tárolás: szobahőmérsékleten (15-25 ºC) tartandó!

A táplálékkiegészítők szedése nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást, valamint nem helyettesíti az orvosi ellátást. Amennyiben ön gyógyszeres kezelés alatt áll, a készítmény alkalmazását egyeztesse kezelőorvosával. A készítmény bármely összetevőjével szembeni érzékenység esetén ne alkalmazza a készítményt. A szedése várandós és szoptató kismamák, valamint kisgyermekek számára nem ellenjavallt, ugyanakkor az adagolásról nincs elégséges információ, ezért ezekben az esetekben körültekintéssel, kezelőorvosával egyeztetve alkalmazza.

Források:

[1] https://www.nutritionvalue.org/Mushrooms%2C_dried%2C_shiitake_nutritional_value.html
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292946/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3292946/
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5633561/
[5] https://www.nature.com/articles/s41598-017-01462-4
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3191325/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4409736/
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29473282
[9] https://clarknow.clarku.edu/2016/06/23/a-great-cultural-export-from-asia-to-the-rest-of-the-world/