Maitake gomba kivonat

maitake-gomba-kivonat

A maitakét, magyar nevén fodrosgombát (Grifola frondosa) több, mint háromezer éve használja a hagyományos távol-keleti gyógyászat a szervezet ellenálló-képességének az erősítésére. A modern orvoslásban többek között immunerősítőként, vírusos fertőzések, valamint koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentésre,  továbbá elhízás ellen alkalmazzák, kiegészítő kezelésként. A maitake gyógyhatásai sokrétűek: adaptogén gyógygomba, vagyis a szervezet működésének a zavarait kiegyenlíti, a szervezetnek mint egésznek a működését befolyásolja és erősíti az immunrendszert.

Ez a termék 60 kapszulát, kapszulánként 250 mg 5:1 arányú kivonatot tartalmaz.
OGYÉI/29866-1/2020

2 munkanap

További információk

Alkalmazás

felnőtteknek naponta 2×1 kapszula

Kiszerelés

60 db kapszula

5.390 Ft

Mennyiségi kedvezmény

Mennyiség (db) 23 +
Kedvezményes ár 4.986 Ft4.582 Ft

Maitake, a táncoló gomba

 

De miért táncol?

A maitake (grifola frondosa) magyar nevén fodrosgomba Ázsiában és Észak-Amerikában terjedt el, leginkább japán nevén (mai-take) ismert, mely szó szerint táncoló gombát jelent. A Távol-keleti gyógyászatban már évezredek óta ismert és nagyra értékelt immunerősítő hatása miatt. A feudális Japánban a maitakét fizetségként is elfogadták, mégpedig a súlyával megegyező ezüst értékében. A legenda szerint a neve is innen ered: aki megtalálta, örömében táncra perdült.[1]

A legendával ellentétben a maitake elég gyakori lakója a tölgyerdőknek, és amennyiben nem háborgatják, évről-évre, egyre nagyobb csoportokban, ugyanott nő. Nagyüzemileg is termeszthető, bár azt mondják, az erdei változattal a termesztett gomba sem ízében, sem minőségében nem veszi fel a versenyt. Nem csak hogy ehető gombafajta, de földes, gazdag íze miatt a gasztronómiában is előkelő helyet kapott, friss és szárított formában is fogyasztják.

Mire jó a maitake?

Az immunmoduláns-adaptogén gyógygomba

A maitake gyógyhatásai[2] különösek és sokrétűek: adaptogén gyógygomba, vagyis a szervezet működésének a zavarait kiegyenlíti, a szervezetnek mint egésznek a működését befolyásolja. Az immunrendszer működését javítja, a kutatások szerint a T sejtek és makrofágok aktiválására egyaránt képes, beindítja és szabályozza a szervezet védekező-reakcióit.[3]

Több kutatás is igazolja vércukorszint-csökkentő hatását, mely valószínűleg alfa-glükán tartalmának köszönhető, amely növeli az inzulin-receptrok érzékenységét és csökkenti a perifériás szövetek inzulin-rezisztenciáját.

Speciális hatóanyaga a D-frakció tartalmának köszönhető tumorellenes hatását is megfigyelték, több ráktípus esetében is. például emlőrák esetében in vitro[4] és in-vivo[5] kísérletekben is hatásosnak bizonyult.

Általánosságban, a következő hatásait igazolták:[6]

 • Immunerősítő, immunmoduláns,
 • vírusellenes,
 • vércukorszint-csökkentő,
 • vérnyomáscsökkentő,
 • tumorellenes,
 • enyhíti a kemoterápia mellékhatásait
 • szinergikusan erősíti más gyógygombák hatását
 • koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő,
 • testsúly-csökkentő,
 • csökkenti a depressziót,
 • növeli a vitalitást és javítja az erőnlétet.

 

Kivonat vagy por?

Alapvetően amennyiben csak egészség-megőrzési célzattal szedünk bármilyen táplálék-kiegészítőt válasszuk azt, amelyikben megbízunk. A gyógygombák esetében azonban érdemes figyelembe venni a tényt, hogy a gombák nagy része emészthetetlen, pontosan a poliszacharidok, a hosszú láncú szénhidrátok változatlan formában haladnak át szervezetünkön. Távol-keleten, már évezredek óta alkalmazzák a gyógygombákat tea, vagyis főzet formájában. A főzés során ugyanis az egyébként emészthetetlen hatóanyagok is képesek kioldódni, amelyek így a szervezet számára is hasznosíthatóvá válnak.

A másik probléma a hatóanyag-tartalom: minden növény vagy gomba hatóanyagtartalma nagy mértékben függ a termesztés körülményeitől, mint a víz, napfény, termőközeg (pl. talaj) tápanyagtartalma. A régi füveskönyvekben a gyógynövények gyűjtésének is ehhez igazodott a szabálya, nem csak az évszakot, de a napszakot is meghatározták, emellett részletesen leírták, hogy milyen környéken keressük az adott növényt. Mai szemel nézve, olyan javaslatokat tettek, amelyek maximalizálták az adott növény hatóanyagtartalmát. A kivonatok hatóanyagtartalma standardizált, vagyis a növény termesztési körülményeitől teljes mértékben független. Ez pedig elengedhetetlen a pontos adagoláshoz, márpedig a maitake hatása is nagyban függ az adagolt hatóanyag-mennyiségtől.[7]

A Dr. Fachet Maitake gomba (Grifola frondosa) kivonat

A Dr. Fachet fodrosgomba kivonat ellenőrzött forrásból, európai beszállítótól származik. Termékünk nem gombaport, hanem 5:1 arányú standardizált kivonatot tartalmaz, így biztosítani tudjuk az egyenletes és magas hatóanyag-tartalmat.

Kizárólag természetes eredetű hatóanyagot tartalmaz!

1 kapszula tartalma: 250,0 mg maitake gomba (Grifola frondosa) kivonat

Adagolás: felnőtteknek napi 2×1 kapszula.

Tárolás: szobahőmérsékleten (15-25 ºC) tartandó!

Fogyasztást követően a flakon visszazárása ajánlott.

A terméket kisgyermekek elől el kell zárni. A fogyasztásra ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl.

A készítmény bármely összetevőjével szembeni érzékenység esetén ne alkalmazza a készítményt.

Amennyiben ön cukorbeteg vagy alacsony a vérnyomása, a készítmény szedését egyeztesse kezelőorvosával, mivel befolyásolja a vércukorszintet és a vérnyomást. Ugyancsak egyeztessen kezelőorvosával, amennyiben a maitakét véralvadást gátló gyógyszerekkel egy időben kívánja alkalmazni.

A szedése várandós és szoptató kismamák, valamint kisgyermekek számára nem ellenjavallt, ugyanakkor az adagolásról nincs elégséges információ, ezért ezekben az esetekben körültekintéssel, kezelőorvosával egyeztetve alkalmazza.

A táplálék-kiegészítők szedése nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást, valamint nem helyettesíti az orvosi ellátást. Amennyiben ön gyógyszeres kezelés alatt áll, a készítmény alkalmazását egyeztesse kezelőorvosával.

[1] https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom

[2] https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/maitake

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202470/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5593468/

[5] https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2009-12/immune-modulating-effects-maitake-mushroom-extract

[6] https://www.scribd.com/document/348903160/Maitake-Extracts-and-Their-Therapeutic-Potential-A-review

[7] https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2009-12/immune-modulating-effects-maitake-mushroom-extract