Természetből fakadó erő: a shiitake gomba a legjobb immuntámasz

Természetből fakadó erő: a shiitake gomba a legjobb immuntámasz

Ha valamilyen egészségügyi problémánk van, esetleg komolyabb betegség gyötör, manapság igen hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésünkre ezek kezelésére. Őseinknek nem voltak patikáik – a természet azonban bőségesen ellátta őket olyan gyógyító erejű növényekkel, melyek segítettek panaszaikon. Ilyenek például a gyógygombák, köztük a shiitake gomba.

Bár számos fajtájuk bír sok jótékony hatással, közülük is kiemelendő a Lentinula edodes. Ázsiában aligha kell bemutatni az embereknek, hiszen évezredek óta kultúrájuk része. Ehető, ezért ételeikhez is szívesen használják: kalória- és zsírszegény, de tápanyagokban rendkívül gazdag – s több mint 2000 éve alkalmazzák a gyógyászatban.

A Japánban és Kínában őshonos shiitake gomba a világon a harmadik, leggyakrabban termesztett típus, melyet már a Ming dinasztia idején ismertek. Ám akkoriban csak a császár és a hozzá közelállók fogyaszthatták. Frissen és szárítva is felhasználható, de leginkább gyógynövényként terjedt el.

Shiitake gomba: mit kell tudni róla?

A shiitake gomba meghökkentő mennyiségű táp- és ásványi anyagot, esszenciális aminosavat tartalmaz – ellátja szervezetünket A-, B-, C-, D- vitaminokkal, s olyan ásványi anyagokkal, mint a magnézium, kálium, kalcium, vas, cink, szelén, réz vagy mangán. Gazdag diétás rostokban és fehérjékben, ezért aki pl. nem eszik húst, az is bőven hozzájuthat ehhez az értékes tápanyaghoz belőle. Kitűnő antioxidánsnak számít. Tartalmaz L-ergothioneine nevű aminosavat is, amelyet szervezetünk nem képes önállóan előállítani.

Számos jótékony hatása mellett nem véletlenül tartják a shiitakét a leghatékonyabb, természetes immunerősítőnek.

Miután több keleti tanulmány született e gomba kapcsán, amerikai kutatók is elkezdték közelebbről feltérképezni a hatásait.

Mely tulajdonsága hogyan segít? Hogyan védi a szervezetet?

A shiitake gombában található eritadenin nevű összetevő csökkenti a koleszterinszintet – akadályozza, hogy az felszívódjon a véráramba.

Jelentős a shiitake vírus- és gomba ellenes, valamint baktérium ölő hatása.

Legkiemelkedőbb azonban lentinán nevű (béta-glükán) hatóanyagának „munkája”, mely káros mellékhatás nélkül képes az immunrendszer erősítésére, így a fertőzések, betegségek leküzdésére – sőt, megállíthatja vagy lassíthatja a rákos daganat növekedését. Tumorsejtölő tulajdonságai miatt használják manapság leginkább. Japán kutatókkal közösen Fachet József professzor volt az, aki a világon elsőként írta le a shiitake daganatellenes hatásának mechanizmusát, mely kutatómunka középpontjában a lentinán állt.

A tumor aktivitását mérsékeli egy aktivált hexóz-tartalmú vegyülete is, mely hozzájárul, hogy a páciens jobban tolerálja a kemoterápia mellékhatásait. Pozitív hatással bír tehát a shiitake gomba rákos daganatok esetében, sőt a HIV vírussal szemben is hatékony. Az AIDS betegeknél már 1998-ban, egy San Francisco-ban végzett kutatás során kimutatták a lentinán előnyös hatását.

Tökéletes immunerősítő

E gyógygomba rendszeres fogyasztását kiemelten javasolják rákos megbetegedés vagy AIDS esetén, hiszen ilyenkor elengedhetetlen az immunrendszer megerősítése. Tanulmányok során kiderült, hogy a shiitake gomba alkalmazása kiegészítő kezelésként igen hatékony, hiszen kemoterápia mellett hozzájárult a betegek életének meghosszabbításához – előrehaladott állapotú és visszatérő rákos megbetegedések esetén egyaránt.

A koleszterinszint csökkentésével ugyanakkor segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Védi a májat, elősegíti az antitest-képződést, melyek szembeszállnak a Hepatitis-B-t okozó vírusokkal.

A shiitake gomba hozzájárul a D2-vitamin termelődéséhez, valamint támogatja a hasznos baktériumok szaporodását, melyek építik a bélflórát. A gyógygombából kivont AHCC vegyület a lentinánnal közösen jó eséllyel veszi fel a harcot a Human Papilloma Virus (HPV) ellen.

Ha kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, s mellette immunrendszerünket is hatékonyan támogatnánk, a shiitake gomba tökéletes választás. Legyen része akár hétköznap is étkezésünknek – fogyasszuk étrend-kiegészítő formájában!

Búcsú Adrienn

A cikket lektorálta:
Javasolt-e az alternatív rákgyógyítás?
Dr. Darnói Tibor
Dr. Fachet gyógygomba független szakértője
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter