Rákmegelőzés egy holisztikus orvos szemével

Rákmegelőzés egy holisztikus orvos szemével

Mivel folyamatosan növekszik a daganatos betegek száma, a rákmegelőzés napjainkban nagyon fontos téma. Hogy létezik-e olyan életmód, amivel elejét lehetne venni a ráknak, arról dr. DarnóI Tibor holisztikus orvossal beszélgettünk.

Doktor úr, beszélhetünk rákmegelőző életmódról?

Kulcs a testi, lelki, szellemi egyensúly megteremtése és fenntartása, ugyanakkor teljes garanciát adó rákmegelőző életmód nem létezik. Az életvitel jelentőségét azonban kiemelném. Sokan kérdezik tőlem, hogy lelki eredetű is lehet-e a rákbetegség? Azt kell, hogy mondjam, a lelki okok mindenképpen közrejátszanak benne. Igazolt, hogy többnyire génhibák húzódnak meg a daganatos betegségek hátterében, ám többségükben ezek a genetikai hibák is következményei valaminek, és ebben nagy szerepe van az egészségtelen életmódnak. A közelmúltban, tudományos körökben is kimondták, hogy a rákbetegség genetikai károsodások összegződésével kialakult állapot, de a megbetegedéseknek alig 10 százaléka hozható bizonyítottan kapcsolatba az öröklődéssel. A rákot sokkal inkább az életünk folyamán szerzett génhibák okozzák. Mivel a rákmegelőzésről beszélünk, szeretném kiemelni, hogy kulcsfontosságú lenne az emberek informálása, oktatása arra vonatkozóan, hogy mi volna az egészséges élet feltétele, és az miként kivitelezhető.

Ha már a léleknél tartottunk, eredményezhet-e pozitív lelki változásokat a rákbetegség?

Hogyne. Ráébresztheti a beteget, hogy nem odázhatja el tovább a változtatásokat. Az élet jó néhányszor alkalmat kínál erre a felismerésre, de amíg nincs nagyobb probléma, halogathatjuk a megvalósítást. A rákbetegség komoly szemléletváltást eredményezhet, emiatt a beteg átgondolhatja az életét. Újragondolhatja, hogy mi és ki fontos igazán a számára, és ráébred, hogy nem érdemes haszontalan dolgokkal tölteni az életét. Nagyon komoly önismereti megtapasztalásokhoz vezetheti az embert a rákbetegség, miként más betegségek is – ez lenne a betegség „értelme”, hogy segítsen továbblépni.

Doktor úr, aki meg akar gyógyulni, az meg is fog? Elég hozzá a szilárd elhatározás?

A mentális hozzáállás meghatározó, miután a gondolatnak teremtő ereje van. De azért a kérdés nem ilyen egyszerű. A daganatos betegnek komoly szerepe van saját gyógyulásában. Számít a hozzáállása, igyekezete, tevőleges részvétele a gyógyulásban. Persze a változások tudatos megteremtése, a lelki-szellemi munkálkodás alapvetőek, ám kérdés, hogy jut-e kellő idő a változások megteremtéséhez? Mert ez nem megy karikacsapásra. De azt kijelenthetjük, hogy az életigenlő, tudatos hozzáállás elengedhetetlen a sikerhez.

Folyamatosan nő a rákbetegek száma. Mi ennek az oka?

Külső és belső tényezők ebben egyaránt szerepet játszanak. Az életstílus, a genetika, az élettér körülményei mind-mind meghatározóak. De nem lehetséges felsorolni valamennyi okot. Az emberek napjainkban egyre távolodnak a természetességtől, nem úgy élik a mindennapjaikat, hogy a szervezetük egyensúlyát könnyen megtarthassák. Külön szót kell ejteni a lelki és szellemi hatásokról, melyek az előbb felsoroltak mindegyikére befolyással vannak. Egészség csak testi, lelki, szellemi harmóniában lehetséges.

Holisztikus orvosként mit tanácsol azoknak a rákbetegeknek, akik Önhöz fordulnak segítségért?

Teljes életmódváltást. Ezt persze nehéznek tűnhet megvalósítani, mert nehéz elrugaszkodni a megrögzött szokásainktól. De nincs más út. Azt tanácsolom, hogy a változtatás rendszerbe foglalt, holisztikus legyen, mert az tudja a leghatékonyabb támogatást adni a szervezetnek a gyógyuláshoz. Fontos, hogy a táplálkozás is energetikailag jól hangolt legyen, jó hír, hogy van ilyen rendszer.

Tulajdoníthatunk a gyógygombáknak rákmegelőző hatást?

Igen. A gyógygombák támogatnak olyan folyamatokat, amik a rák kialakulását akadályozzák. Persze ezt nem úgy kell értelmezni, hogy aki szedi őket, az garantáltan nem lesz rákbeteg! Ahogy azt korábban említettem, a daganatos betegség mögött számtalan külső és belső tényező húzódik meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter