Orvos válaszol - autoimmun betegség

Kérdés

Tisztelt “Orvoscsapat” !

Magam is orvos vagyok, gyermekgyógyász, 44 éves, egészséges életmódot élő, vegetáriánus, stb. Ennek ellenére mellrákot találtunk, szövettan már megvan, a konzílium még jön. Kérdésem: nem differenciált autoimmun betegség (legvalószínűbben antiphospholipid sy) és Raynaud is jelen van, meg IBS. nyilván ezek mind hozzájárultak a kialakult helyzethez. Autoimmun betegségben is szabad szedni a gombát? Édesanyámnak RA, SLE és antiphospholipid sy van, biológiai terápia fog indulni hamarosan. Szedhetjük mi is vagy sem? A többi válaszban rendszeresen előfordul egy kifejezés: “Meghatározó, hogy a gyógymódok, kiegészítő/gyógytermékek alkalmazása is tudatosan, tematikus rendbe foglaltan történjen”. Lehetne erről konkrétabbat megtudni, mit jelent a tematikus sorrend és milyen fajta alternatív lépéseket takar? Köszönettel, Mónika

Válasz

Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata

Rákkutató, immunológus, kórélettanász
2019. november 06.

Tisztelt Hölgyem! 

Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével. Az autoimmun betegség önmagában nem képez kontraindikációt, de esetleges immunszupresszív kezelés időszakában a gyógygombák fogyasztása ellenjavallt.
A daganatos betegség összetett probléma, számtalan külső és belső tényező befolyásolja a folyamatok alakulását. A gyógyulás esélyét rendszerbe foglalt, komplex holisztikus terápia biztosíthatja leginkább, mely a klasszikus és a komplementer medicinát ötvözi, magában foglalja a táplálkozás, gyógynövények, a testmozgás, az életvitel újragondolását és a lelkigyakorlatokat (természetesen az életkor és a fizikai állapot figyelembevételével). Ugyanis a lelki tényezők alapvető törvényszerűségek mentén befolyásolják a fizikai test folyamatait. A gyökeres változtatásokra azért van szükség, mert e nélkül a szervezet nem tud megszabadulni azoktól a romboló hatásoktól, amelyek a háttérben állnak. Az orvostudomány a krónikus betegségekre többnyire csupán tüneti terápiákat tud ajánlani (a műtét, a kemo- és sugárterápia, gyógyszerek, stb. mind ide tartoznak), de ezek mellett a szervezet működését meghatározó folyamatok érintetlenek maradnak, s változatlanul kifejtik romboló hatásukat, továbbra is fenntartják a tüneteket. A betegség, a tünet ugyanis következmény, s a tüneti kezelés csupán a következményeket próbálja eltüntetni, ám a szervezetet kényszerűen elhangoló folyamatokat nem tereli vissza a helyes mederbe. Ezért nem tudnak meggyógyulni az emberek a krónikus betegségeikből. A megoldás, az esély a gyógyulásra tehát a komplex változtatás, egyénre szabott program, testi-lelki-szellemi lefedettségben.
Maguk a gyógygombák is kiegészítő, de fontos és értékes elemei ennek a komplex terápiának. Amennyiben bármiben a segítségére lehetünk, kérjük szíveskedjen jelezni felénk.
Tisztelettel kívánnunk mielőbbi gyógyulást
Dr Fachet orvosi csapata
Kérdés

Autoimmun betegségre szedhető-e a gyógygomba? / rheumatroid arthritis/ Szeretném elhagyni a Trexán nevű gyógyszer szedését .
Január óta nem szedem és a hCrp értékem így is a megadott értéken belül van. Bár most a vérnyomásom ingadozik arra szedek vérnyomás csökkentőt.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Sándorné

Válasz

Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata

Rákkutató, immunológus, kórélettanász
2019. április 02.

Tisztelt Hölgyem!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Korrekten közelítve kérdését gyógyulást a gombakészítményektől nem ígérhetünk, de a tüneteket képesek lehetnek jótékonyan befolyásolni több módon is. Pl. a gyulladásos folyamatok mérséklése, az immunrendszer harmonizálása, a szervezet oxigénfelhasználásának javítása mind javíthatják az életminőséget.

Így, hogy Ön nem szedi a Trexant, a tünetek enyhítésére a Fachet Vital Plus nevű készítmény fogyasztását javasoljuk 2×1 kapszula/nap adagolásban, amennyiben nem zajlik egyéb, célzott immunműködést gátló (immunszupresszív) kezelés, mert ebben az esetben a gombakészítmények fogyasztása ellenjavallt! Vagyis nem az autoimmun folyamat képez ellenjavallatot, hanem az immunműködést gátló gyógyszer alkalmazása. Amennyiben nincs ütközés, a készítményt tartósan kell szedni, 4 hónap aktív szedést követően érdemes tartani egy 1 hónapos szünetet, majd ilyen ciklikussággal a terápiát folytatni.

Mivel egészségünket érintően számtalan külső és belső tényező befolyásolja a folyamatok alakulását, a gyógyulás esélyét rendszerbe foglalt, komplex terápia biztosíthatja leginkább, mely a klasszikus és a komplementer medicinát ötvözi, magában foglalja a táplálkozás, gyógynövények, a testmozgás, az életvitel újragondolását és a lelkigyakorlatokat. Ugyanis a lelki tényezők alapvetően befolyásolják a fizikai test folyamatait. Amennyiben Ön egy ilyen holisztikus terápiás program iránt érdeklődne, és a segítségére lehetünk, kérjük szíveskedjen jelezni felénk!

Tisztelettel kívánunk Önnek jobbulást,

Dr Fachet orvosi csapata

Kérjen tanácsot