Tudomány

Lentinán a shiitake gombában | Rák és vírusellenes hatóanyag

Lentinán a shiitake gombában | Rák és vírusellenes hatóanyag

A shiitake gomba az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő, mely kimagasló rákellenes és antimikrobiális (vírus-, baktérium- és gombaellenes) hatását elsősorban a lentinán nevű poliszacharidnak köszönheti. Nem véletlen, hogy a gombából kivont lentinán Japánban és Kínában hivatalosan is gyógyszer: többek között a vastagbélrák kezelésére használják.

Japánban és Kínában a népgyógyászat már évezredek óta alkalmazza shiitake gombát. Felismerték, hogy fogyasztásával jelentősen nő a vitalitás, és a betegségek is jóval kisebb eséllyel támadnak meg. Mára a modern orvostudomány is egyre inkább elismeri a shiitake gomba kiemelkedő immunerősítő és antivirális hatásait, a benne található lentinán több országban a daganatellenes terápia fontos kiegészítője.

Jótékony összetevők

dr. Fachet József

A shiitake gomba bővelkedik rostokban, keményítőkben, fehérjékben, ásványi anyagokban – cink, kalcium, kálium, mangán, réz, vas –, valamint B-vitaminokban és ergoszterinben, ami a D2-vitamin előanyaga. Többféle antioxidáns, így a daganatok megelőzésében és kezelésében is közreműködő összetevőt tartalmaz, ilyen a szelén, a galluszsav és a katekin.

Legfontosabb hatóanyaga a lentinán (antioxidáns, béta-glükán poliszacharid), amit elsőként japán tudósoknak sikerült kivonni a shiitake gombából. A lentinán vizsgálatában világelsőnek számító japán Chihara professzorral szorosan együttműködő prof. Dr. Fachet József elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Rákellenes hatás

Számos kutatás bizonyítja a lentinán rákellenes tulajdonságát. A lentinán azonban nem úgy működik, hogy közvetlenül elpusztítja a rákos sejteket. Hatását közvetve, az immunrendszeren keresztül fejti ki, méghozzá úgy, hogy aktiválja a természetes ölősejteket, amelyek elpusztítják többek között a rákos sejteket és a vírusokat is. Szintén a lentinán hatására, hatékonyabban veszik fel a harcot a daganatok ellen a T-lymphocyták és B-lymphocyták, illetve más rákellenes faktorok.

A lentinán gyógyászati felhasználása

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a lentinán – mint hatóanyag –Japánban, valamint Kínában kapott gyógyszerminősítést, Európában rákellenes gyógyhatását egyelőre hivatalosan nem ismerik el.

A távol-keleti országokban elsősorban

 • Gyomorrák
 • Vastagbélrák
 • Tüdőrák
 • Leukémia
 • Májdaganat
 • Mellrák
 • Prosztatarák
 • Végbélrák kiegészítő kezelésére és megelőzésére használják a daganat fajtájától függően orálisan, vagy intravénásan adagolva.

Ezek mellett a lentinán további alkalmazási területei a következők:

 • Általános immunerősítés
 • Vitalitás növelése időseknél
 • Vírusos betegségek kezelése, megelőzése (HIV, HPV, influenza, agyhártyagyulladás)
 • A HPV ellenes hatása révén a méhnyakrák megelőzése
 • Koleszterinszint csökkentése
 • A legtöbb antibiotikumra rezisztens, súlyos tüneteket okozó Staphylococcus aureus baktérium semlegesítése

Hogyan juthatunk hozzá?

Természetesen a kellemes ízű, nyers, vagy feldolgozott shiitake gomba fogyasztásával a lentinán is bejut a szervezetünkbe, kúraszerű alkalmazásához azonban ennél nagyobb mennyiségre van szükség. Ráadásul, a lentinán hőérzékeny, ezért a gomba sütése, főzése során károsodhat. Éppen ezért – akár megelőzésről, akár kiegészítő kezelésről van szó –, a lentinánban gazdag shiitake őrleményt, illetve kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők jelentik a legjobb megoldást.

A cikket lektorálta:
Dr. Darnói Tibor
Dr. Fachet gyógygomba független szakértője

Hivatkozások:

KÉRDÉSE VAN? TEGYE FEL ORVOSSZAKÉRTŐINKNEK!

Tegye fel kérdéseit! Küldje el részünkre telefonszámát, visszahívjuk.

Az ön kosarában tétel van


C-vitamin

A C-vitamin szedését ajánljuk Fachet Vital Defense Basic kapszula mellé, mivel támogatja annak felszívódását. A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, segítségével a szervezetet érő káros rákkeltő anyagok ellen az immunrendszer védekezőképessége erősebben helyt tud állni.