Az egészség őre – a kínai hernyógomba

Furcsa a külseje, de az egészség őre - a kínai hernyógomba

Tekervényes megjelenése miatt a kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) aligha téveszthető össze más gombákkal. Különös külseje után nevezték el, s bár kiemelkedő gyógyerővel bír, maga a gyógygomba az éjjeli lepkék lárvájának élősködője – ha kikel a lárva belsejében, a gazdatestet mumifikálja. Teljesen fejlett állapotában pedig távozik belőle, a föld felszínére tör a lárva fején át. Mielőtt azonban megijednénk, érdemes tudni, hogy manapság a kínai hernyógombát is a szokásos módon termesztik, társaihoz hasonlóan.

A gyógygomba egészségre előnyös hatásait már több ezer esztendővel ezelőtt is ismerték az emberek. Annak idején elsősorban azért dicsérték, mert energiát ad és élénkít, valamint komoly immunerősítő tulajdonságokkal bír.

A kínai hernyógomba jótékony hatásai

Tény, hogy a kínai hernyógomba elősegíti a test természetes védekezőképességének hatékonyságát. Kiváló betegség megelőző, nagy eséllyel vehetjük fel a harcot vele a megfázással és fertőzéses megbetegedésekkel, évszakhoz köthető járványokkal szemben – enyhíti a tüneteket és a gyógyulást is gyorsítja. Köptetőként szintén hasznos.

Mellette azonban ez a gyógygomba több szempontból is igazi kincs. Energetizál és ezzel az általános közérzetet is jelentősen javítja. De minek köszönhető mindez?

A kínai hernyógomba 60 százalékos lipidtartalommal rendelkezik. A telítetlen zsírok közül linolsavat, olajsavat tartalmaz, 40 százaléka pedig telített zsír, elsősorban palmitinsav. Fehérjedús gomba, mely vitaminokkal, nyomelemekkel van tele, s jelentős az antioxidáns poliszacharid-tartalma is. Aktív cordycepin összetevője antibiotikumként használható.

A gyógygombában rejtőző antioxidánsok megkötik a káros hatásukról ismert szabad gyököket, melyek a gyulladásoktól kezdve az érrendszeri betegségeken át a rákig számos bajt okozhatnak, s a DNS-t is károsítják.

Mivel nagy mennyiségű antioxidáns található e gombában, szervezetünk a segítségével gond nélkül szállítja az oxigént és a tápanyagokat, hozzájárulva a szív- és az agy megfelelő ellátásához. Mivel vérhígító hatással is rendelkezik, kevesebb az esélye, hogy vérrög alakul ki az ereinkben. Magas vérnyomás esetén is hasznos.

A központi idegrendszert éppúgy támogatja, mint ahogy mérsékeli a stresszt és javítja szellemi teljesítőképességünket. Segít az alvásproblémákon – mindezzel együtt kitűnő társ felgyorsult mindennapjainkban.

A cukorbetegek számára jó hír, hogy a kínai hernyógomba élen jár a glikémiás index szabályozásában s mérsékeli a vércukorszintet, ezért kiegészítő kezelésként alkalmazható. A vérszegénység ellen is hasznos, mert támogatja a vörösvérsejt-termelődést.

A rák és a gyulladások elleni védőpajzs

E csodálatos összetevőkkel bíró gomba egyik kiemelkedő alkotóeleme a béta-glükán, melyet rákellenes vegyületként tartanak számon. Ha a kínai hernyógomba nap, mint nap része étrendünknek, ösztönzi az ún. NK, vagyis természetes ölősejtek termelődését, mellyel segítség lehet a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, kezelésében.

Mivel figyelemreméltó gyulladáscsökkentő, ajánlott hólyag-, hüvely- és petefészekgyulladás esetén, mint kiegészítő terápia. Antibakteriális tulajdonságait szintén nem lehet figyelmen kívül hagyni, s ez a gyógygomba ráadásul nem károsítja a bélflórát mellékhatásként, mint az antibiotikum.

Vitaminbomba és regeneráló

A kínai hernyógomba igazi vitamin-erőd. Összetevői között tudhatjuk a B-, a D- és az E-vitaminokat, de valamennyi létfontosságú esszenciális aminosavat is tartalmazza.

E különleges gomba kiemelkedő szerepet játszik a vese- és a máj működésének serkentésében, ahogy a májzsugor és a hepatitisz ellen is segítséget nyújthat. Kiváló májtisztító- és regeneráló.

S ha mindez nem lenne elég, a kínai hernyógomba a bőrt és a hajat is szépíti. Szedésétől rugalmasabb lesz a bőr, a körmök és a haj erősebbé válnak.

E sokoldalú gyógygomba, mely a Dr. Fachet József professzor által kifejlesztett termékekben is megtalálható, jelentős segítség lehet izomerősítés, csökkent libidó, inkontinencia és depresszió esetén is.

Nem véletlen, hogy a különleges külsejű gyógygombát – mely mellékhatások nélkül őrködik az egészségünk felett – az általános életminőség javítására is ajánlják.

Búcsú Adrienn

A cikket lektorálta:
Javasolt-e az alternatív rákgyógyítás?
Dr. Darnói Tibor
Dr. Fachet gyógygomba független szakértője

Források:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter