Tüdődaganat

Szép napot! Ki sejtes tüdődaganatom van. Az orvos szerint C vitamint ne szedjek! Hogy miért azt nem tudom szeretném meg kerdezni ,hogy C vitamin nélkül érdemes -e szedni és ha igen milyen dózisban. Kemo terápiát és sugár kezelést kapok jelenleg. Válaszát köszönöm.

Válasz

Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata

Rákkutató, immunológus, kórélettanász
2020. február 25.

Tisztelt Hölgyem!

Köszönjük megtisztelő bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével! A háttérben James Watson elmélete áll, miszerint a magas antioxidáns szint védi a daganatos sejteket is a sejthaláltól, amelyek ezért nem reagálnak elég érzékenyen a daganatellenes kezelésre. Emiatt tiltják a nagy dózisú C-vitamin fogyasztását.

Mindez a több gramm napi bevitelt ill. az intravénásan adott nagy dózisú terápiákat érinti. A milligrammos nagyságrend (2×500 mg/nap) e tekintetben elenyésző, nem befolyásolja érdemben a kemoterápiás szerek hatását, s a kemoterápiás napokon egyébként is javasolt kihagyni minden egyéb kiegészítő bevételét, a C-vitamint is. A gyógygombák egyébként C-vitamin nélkül is szedhetők, de együttes fogyasztásuk segíti a gombapoliszacharidok felszívódását.

Tisztelettel kívánunk Önnek jobbulást, Dr Fachet orvosi csapata