COPD

Tisztelt Orvosi Csapat!

68 éves nő vagyok. Másfél éve lettem súlyos beteg, amikor nehézlégzés és gyengeség miatt vitt be a mentő a kórház sürgősségi osztályára. 5 napig géppel lélegeztettek. Súlyos COPD volt a diagnózisom. Itthonra napi 14 órában oxygén alkalmazását írták elő. Testi gyengeségem azonban azóta is fokozódtak, emiatt további kivizsgálások következtek. Először a szteroid terápia hirtelen abbahagyása miatt mellékvesekéreg elégtelenségre gondoltak, ami azőta “magától” rendeződött. Csak a testi gyengeség maradt. Kb. fél éve Myasthenia gravis miatt kezelnek, bár az ellenanyag vizsgálati eredményem negatív lett. 6 hónapja szedek 4 óránként Mestinont, amihez 4 hónapja napi 40 mg Medrol, 1 hónapja pluszban Imuran is társult. A kombinált immunszupresszív terápiától félek is, és jó eredményét sem látom, bár az oxygén szükségletem csökkent. Talán a légző izmaim kicsit jobban dolgoznak.

Tehát: a diagnózisaim: COPD és Myasthenia gravis. Egyéb betegségemről (pl. magas vérnyomás, diabetes stb.) nem tudok.
A testi gyengeségem (talán izomerő hiány) miatt csak gurulós járókerettel tudok járni. Állandóan a lakásban és a teraszunkon vagyok, mert a kertes házunkban a kertbe azon a néhány lépcsőn sem tudok lemenni segítség nélkül. A lakáson belül csak az önellátásomat tudom megoldani, de se főzni, se takarítani nem tudok, mert ha eröltetem, akkor a pulzusom nagyon gyorsan 120/perc fölé emelkedik, és kiver a víz. Nem bírom el saját magamat, pedig csak 57 kg a testsúlyom.
Ilyen életminőséggel nem is érdemes élni. Nagyon szeretnék ezen változtatni.

Válasz

Prof. Dr. Fachet József MD. PhD. orvosi csapata

Rákkutató, immunológus, kórélettanász
2020. március 23.
Tisztelt Hölgyem!
Köszönjük bizalmát, hogy hozzánk fordult kérdésével. Az immunszupresszáns terápia alkalmazása miatt a gyógygombák fogyasztása nem ajánlott, így engedelmével erre nem teszünk javaslatot. A táplálkozás megváltoztatása, a bélflóra áthangolása, magnézium és nagy mennyiségű D-vitamin ill. Kaqun víz fogyasztása azonban mindenképpen fontos volna, melyek érdemi változásokat hozhatnak. Ajánlott továbbá a Buteyko légzésterápia elsajátítása és napi szintű gyakorlása.
Tisztelettel kívánunk Önnek jobbulást, Dr Fachet orvosi csapata