Immunrendszer – Testünk védelmi rendszere

A gyógygombák és a daganatos megbetegedések

Ha az immunrendszerünk nem működik megfelelően, védtelenek vagyunk a kórokozókkal, rákkal, gyulladásokkal és általában a betegségekkel szemben. Egészségünk megőrzését, illetve visszaszerzését szolgálja az immunerősítés, amiben számíthatunk a gyógygombák hathatós segítségére.

Az immunrendszer hálózati sejtek, szövetek és szervek összessége, amelyek együtt dolgoznak, hogy megvédjék a szervezetünket a betegségektől. Már az ősi kultúrákban is tudták az emberek, hogy a betegségek gyógyítása hatékonyabb, ha valamivel stimulálják a szervezetüket. Ennek eredménye a test védekező mechanizmusának fokozott működése, ami elősegíti a kórokozókkal szembeni harcot.

Az immunrendszer működése

Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy bár az immunrendszerünk működésének hatékonysága részben velünk született adottság, azonban szinten tartása, táplálása, erősítése már a mi feladatunk. A természetes immunitás azt jelenti, hogy amikor kórokozó jut a testünkben, az immunrendszer automatikusan aktiválódik, és megpróbálja megsemmisíteni. Ha ez sikerül, egy következő fertőzés során a korokozó már egy felkészült immunrendszerrel találkozik, így a betegség nem alakul ki, vagy lefolyása sokkal gyorsabb, akár szinte tünetmentes lesz. A mesterségesen szerzett immunitásra akkor van szükség, ha testünk képtelen önállóan megbirkózni a kórokozókkal. Erre alkalmas a védőoltás.

Egészséges immunrendszer

via GIPHY

Immunrendszerünk elengedhetetlen támogatója a víz, amely biztosítja a megfelelő anyagcsere folyamatok működését, a képződött méreganyagok elszállítását. Hasonlóan fontos a megfelelő táplálkozás, a vitaminok, tápanyagok, nyomelemek, ásványi anyagok bejuttatása a szervezetbe.
Az immunrendszer első védelmi vonala a bőr, hiszen amellett, hogy fizikai akadályt képez a behatoló korokozókkal szemben, antimikrobiális fehérjéket is termel. Egészségének fenntartása tehát nem csupán esztétikai kérdés: a hidratált, fertőzésektől mentes, ép szövetű bőr a természetes immunvédelem alapja. Pontosan úgy, mint a nyirokrendszer, amely a limfociták termelésén kívül, lényeges szerepet töltenek be a helyi fertőzések továbbterjedésének megakadályozásában, míg a lépben található nagy falósejtek a vérkeringésből szűrik ki a kórokozókat. És ne feledkezzünk meg a bélflóráról sem, amely közvetlenül befolyásolja, mi több, meghatározza az immunrendszer működését. Pontosan ott, azaz a vastagbélben helyezkedik el, ahol az immunsejtek 70 százaléka: amikor a bélflóra kiegyensúlyozott, az immunrendszer optimálisan működik, abban a pillanatban azonban, amint az egyensúlya felborul, testünk védekezőképessége azonnal csökkenni kezd. A legyengült immunrendszer, az immungyengeség nagyon gyakran a bélflórában elszaporodó káros mikroorganizmusok számlájára írható.

Immunrendszer gyengeség tünetei

Számos jele van annak, hogy immunrendszerünk nem működik kielégítően. Fontos, hogy jó eséllyel elkerülhetjük a betegségek kialakulását, ha már a kezdődő tüneteket felismerjük, és megtesszük a szükséges lépéseket.
Immungyengeségre utalhatnak a következő panaszok:

  • fáradékonyság, alvásproblémák, általános rossz közérzet, gyakori fertőzéses betegségek (pl. megfázás, nátha), gyakori herpesz, afta, lassú (seb)gyógyulás, töredezett haj és köröm, fehér lepedék a nyelven, gyakori fejfájás, migrén, depresszió, rossz stressztűrés, emésztési problémák.

Immunerősítés az évszakokban

Mindenekelőtt azt kell tisztázni, hogy az immunerősítés nem évszakhoz kötött, az imént felsorolt tünetek, illetve betegségek esetén mindig indokolt lehet. Az viszont elmondható, hogy ősszel, illetve télen, akár megelőző jelleggel is szükség érdemes foglalkozni az immunerősítéssel.
Amikor beköszönt a hűvösebb idő, még az óvatosabbak is könnyen megfázhatnak. Ráadásul, ősszel még hajlamosak vagyunk „nem elhinni”, hogy vége a nyárnak, ezért nem öltözünk fel elég melegen. Tavasszal pedig a jóidő beköszöntének a tipikus velejárója, hogy könnyedebben öltözünk fel, mint szükséges. Bízhatunk viszont a hatékony betegségmegelőzésben, ha odafigyelünk a kellő mennyiségű mozgásra és az immunerősítésre – például a gyógygomba alkalmazásával. Immunrendszerünk folyamatosan dolgozik azért, hogy megvédje szervezetünket a fertőzésektől, betegségektől. Immunerősítésre olcsó és hatékony megoldás a testmozgás. Sokan hajlamosak ilyenkor legyinteni, mert nem érzik magukban hozzá az energiát. Ám nem árt tudni, hogy már a közepes tempójú, rendszeres mozgással elérjük a fokozott immunerősítő hatást. Hetente négyszer 30 perc lendületes, vagy 150 perc közepes intenzitású mozgással – például gyorsgyaloglással – hatékonyabbá tehetjük immunrendszerünk működését.
Fontos az alvás, hiszen eközben szervezetünk regenerálódik – figyeljünk tehát arra, hogy mindig legyünk kipihentek.
Az aktív életmódot egészítsük ki étrendváltással: együnk minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszereket. És igyunk eleget, napi 2-2,5 liter víz elengedhetetlen a méregtelenítéshez.
Gondoljunk a probiotikumok és prebiotikumok bevitelére, hiszen ezzel biztosíthatjuk a bélflóra egyensúlyát, ami – ahogyan már szó volt róla – alapvetően meghatározza az immunrendszer hatékonyságát. Probiotikumokat, azaz probiotikus baktériumokat tartalmaz a savanyú káposzta, a kovászos uborka, az élőflórás joghurt és általában az erjesztett tejtermékek, míg a prebiotikus rostokban bővelkednek a nyers zöldségek, gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonák vagy a chiamag és az útifűmaghéj (psyllium).

Immunrendszer erősítése gyógygombákkal

Többféle természetes módszer létezik az immunrendszer erősítésére, az egyik leghatékonyabb a megfelelő gyógygombák kúraszerű fogyasztása. Ezek közül különösen hatékony a hernyógomba (Cordyceps) és a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidium). Számos olyan betegség leküzdésében eredményesek, amelyek esetében a kórokozók az immunrendszert támadják meg.

Hernyógomba

A hernyógomba egy valóságos patika. Immunerősítő, illetve mindenféle mellékhatás nélküli, természetes antibiotikum, ezért alkalmazási területe igen széleskörű. Méregtelenítő és vértisztító, mivel baktérium-, vírus- és gombaellenes hatású, kiválóan alkalmazható a megfázás, az influenza ellen, enyhítheti, sőt leküzdheti az allergiás tüneteket. Alkalmazható reumára, májbetegségek, gyulladások kezelésre, összetevői között nagy mennyiségben találhatók antioxidánsok, ezért a rák megelőzésében is fontos szerepet játszhat. Legfontosabb tulajdonsága, hogy nemcsak az immunrendszert állítja helyre, hanem képes növelni az immunitást. Több vizsgálat is úgy találta, hogy a hernyógomba segítheti a rák gyógyulását, támogatja a kemoterápiát, és enyhítheti a daganat miatt kialakult panaszokat – írja a Dailynatura.

Pecsétviaszgomba

A pecsétviaszgomba fogyasztásával az immunrendszer erősítése házilag is gyorsan megoldható. Hatékony baktérium-és vírusölő, a szezonális megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazható. Enyhítheti a megfázás, az influenza, a nátha és a hörghurut tüneteit. Antioxidánsai is hozzájárulnak immunerősítő hatásához, valamint semlegesítik a daganatos betegségek, gyulladások, érrendszeri problémák kockázatát növelő, a DNS-t károsító szabad gyököket.
Különösen a pecsétviaszgomba micéliumának kivonata fejt ki immunmoduláló hatást az emberi immunsejtekre azáltal, hogy stimulálja a citokinek (immunsejtek közötti információátadáshoz szükséges fehérjemolekulák) expresszióját, és a szervezetbe jutó kórokozók, daganatsejtek elpusztításában közreműködő monociták szaporodását – olvasható a Hongkongi Egyetem tanulmányában.

Immunrendszer és étrend-kiegészítők

Mindkét gyógygombát tartalmazza Fachet plus kapszula, mely ezeken kívül a bokrosgomba, az acerola-c, valamint a rezveratrol és a hernyógomba segítségével növeli a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet. Javítja az anyagcserét, mérsékelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatok kialakulásának kockázatát. Csökkentheti a vércukor- és a koleszterinszintet, javíthatja a máj és a vese működésért, ezeket a szerveket méregteleníti is. Támogathatja a sebgyógyulást, ahogyan a vérszegénység, a diabétesz, a hasmenés esetében is segítséget nyújthat. Felnőttek napi kétszer egy kapszulát szedjenek belőle az optimális hatás érdekében.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16398597

https://www.dailynutra.com/blog/cordyceps-mushrooms-immunity

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter