Immunrendszer erősítés gyógygombával | A legjobb gombák az immunrendszer fellendítéséhez

Immunrendszer erősítés gyógygombákkal

Nyilvánvaló, hogy az immunrendszer erősítés sohasem felesleges. Azzal csak jót teszünk magunknak, ha támogatjuk szervezetünk természetes védekező mechanizmusait, főként a vírusfertőzésekkel teli időszakban. Ebben lehetnek segítségünkre a gyógygombák, amelyek közül több is pozitív hatást gyakorol az immunrendszerre. Az immunstimuláció egyik legjobb módja, ha rendszeresen, illetve kúraszerűen fogyasztjuk őket.

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy miért fontos az immunerősítés? Ha az immunrendszer működési zavarokkal küzd vagy legyengül, annak nyomban megérezzük a hatását. Éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy szervezetünk védekezőképességének fokozásával elejét vegyük a súlyosabb betegségeknek. Ehhez vitaminok, illetve sokféle természetes immunstimuláns áll a rendelkezésünkre, amelyek között dobogós helyen állnak a gyógygombák.

Természetes módszerek az immunrendszer erősítésére

Amennyiben a természetes immunerősítés mellet döntünk, javasolt a különféle gyógygomba-kivonatok étrendünkbe való beiktatása. Fogyasztásukkal jelentősen rövidebb idő alatt elérhető az immunrendszer megfelelő működése. A gyógygomba egyedüli gyógyító tulajdonságai révén különbözik a többi gombától. Az immunrendszert támogató gyógygombák nem szigorúan immunstimulánsok vagy immunszuppresszánsok, hanem gyakran mindkettők egyszerre, emiatt az immunmodulátorok jelzővel is illetik őket. Utóbbiak hasonlóan működnek, mint az adaptogének, de csak az immunfunkciókra vonatkoztatva.

A gyógygombákat évezredek óta használják a keleti orvoslásban, és későn nyugaton is népszerűvé váltak, többek között azért, mert kiemelkedő immunerősítők. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek javítják és kiegyensúlyozzák a szervezet képességét a betegségek leküzdésére, és az egészséges állapot fenntartására. Gyógyító antioxidánsokkal és gyulladásgátló összetevőkkel vannak tele, amelyek megelőzik a fertőzéseket, lelassítják az öregedést és regenerálják az idegsejteket. Ezek a természetes védőkomponensek együttműködnek a rák, a vírusok és a gyulladás leküzdésében, hogy az immunrendszert megerősítsék. Úgy tűnik, hogy ugyanezek az összetevők kiegészítik a hagyományos rákterápiákat azáltal, hogy növelik a kemoterápia és a sugárterápia hatékonyságát, és csökkentik az olyan mellékhatásokat, mint a fáradtság, agyi köd és émelygés.

Mely gombák a legjobbak az immunrendszer számára?

Az alábbiakban felsoroljuk a nyolc legfontosabb gyógygombát, amelyeket javasolt fogyasztani az egészséges életmód részeként az erős immunrendszer érdekében:

1. Hamvaskéreg gomba (Inonotus obliquus)

2. Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis)

3. Süngomba (Hericium erinaceus)

4. Maitake (Grifola frondosa)

5. Osztrigagomba (Pleurotus)

6. Pecsétviaszgomba (Reishi, Ganoderma lingzhi)

7. Shiitake (Lentinula edodes)

8. Lepketapló (Coriolus versicolor)

Bokrosgomba, mandulagomba, ganoderma

Kiváló immunrendszer erősítő a bokrosgomba, továbbá az immunsejtek termelődését fokozó mandulagomba. Utóbbi foglal magába a legmagasabb koncentrációban betegségmegelőző poliszacharidokat, míg előbbi a fehérvérsejtek számának növelésére alkalmas. A reishi elsőrangú vírusellenes tulajdonságokkal bír, és számottevő antioxidáns-tartalma jelentősen erősíti a szervezet védekezőképességét. A maitakét gyakran használják a japán főzés során, és úgy gondolják, hogy immunválasz kialakításával harcol a fertőzésekkel, és csökkenti a gyulladást.

A shiitake erős rákellenes aktivitást mutatott, elsősorban az immunfunkció fokozása, nem pedig a tumorsejtek közvetlen megtámadása révén. A gombából kivont lentinánt Japánban hivatalosan is gyógyszernek minősítették. Ez a vegyület képes elpusztítani a vírusok és baktériumok számottevő részét, emellett az ölősejtek, valamint immunválaszban fontos szerepet játszó T-sejtek hatékonyságát. A gomba másik vegyülete, az AHCC  a kutatások szerint megsemmisítheti a human papilloma vírust (HPV). A lepketapló poliszacharidja hatékonyan növeli a természetes ölősejtek aktivitását, és kiegészítőként immunstimulánsként alkalmazták rákos betegeknél, és sok rákellenes gyógyszerrel ellentétben kevés mellékhatást vált ki, és nincs immunszuppresszív hatása.

Egy új, a Floridai Egyetem által végzett tanulmány megnövekedett immunitást mutat azoknál az embereknél, akik négy héten keresztül minden nap főtt shiitake gombaféléket fogyasztottak. A queenslandi Griffith Egyetem kutatói három, a kereskedelemben kapható gombafajtát választottak ki, magas béta-glükántartalommal. A béta-glükán egyfajta szénhidrát, amely a gombák sejtfalában található, de más élelmiszerekben, például zabban is van. Noha az emberi szervezet számára emészthetetlen, javítja a falósejtek működését. Ez az ért lényeges, mert fagociták, nevükhöz méltóan képesek bekebelezni, majd elpusztítani a különféle kórokozókat, vírusokat és baktériumokat. A tanulmányok azt is sugallják, hogy a béta-glükán lelassíthatja az immunrendszerben a daganatok növekedését, és megvédeni a szervezetet a rákot okozó vegyületek hatásaitól, és daganatos betegségek esetén is hasznosak lehetnek.

Harcolnak a gombák a fertőzés ellen?

A gombák olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek javítják és kiegyensúlyozzák a szervezet képességét a betegségek leküzdésére, és az egészség fenntartására. Gyógyító antioxidánsokkal és gyulladásgátló összetevőkben dúskálnak, amelyek megelőzik a fertőzéseket, lelassítják az öregedést és regenerálják az idegsejteket. Ezek a természetes védőkomponensek együttműködnek a rák, a vírusok és a gyulladás leküzdésében.

Immunerősítés gyógygombákkal

Nagyjából 300 olyan gombafaj létezik, amelyekről úgy gondolják, hogy különböző terápiás hatásokkal rendelkeznek. Jelenleg körülbelül 100 fajt kutatnak gyógyászati ​​tulajdonságaik szempontjából. Minden gomba egyedi, és különféle egészségügyi előnyökkel bír. Az osztrigagomba és a shiitake tartalmazzák a legtöbb rostot (2 grammot adagonként), míg az UV-sugárzásnak kitett nyers maitakéban és portobellóban van a legtöbb D-vitamin. Bármelyik gomba jó választás.

Fokozás helyett a Cordyceps inkább kiegyensúlyozza az immunrendszert, és kétféleképpen működik. Ha az immunrendszer nem működik megfelelően, a Cordyceps támogatni fogja azt, de ha túlműködik, lelassíthatja a fehérvérsejtek képződését és aktivitását.

A reishi gomba egyik legfontosabb hatása az, hogy fokozhatja az immunválaszt. Egy tanulmány megállapította, hogy növelheti más fehérvérsejtek (limfociták) számát a vastagbélrákban szenvedőknél. Egyike a legerősebb immunrendszer erősítő gombának.

A gomba gyulladásellenes?

A gombákban gazdagon fellelhetők gyulladásgátló komponensek, például poliszacharidok, fenolok és indolok, mikoszteroidok, zsírsavak, karotinoidok, többféle vitamin és egyéb összetevők. A Basidiomycota taxon gombáiból származó metabolitok antioxidáns, rákellenes, és leginkább gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Hogyan fogyasszuk?

Ha egy állandó betegség, például fáradtság leküzdésére törekszünk, és a célunk az egészség visszaszerzése, akkor a leghasznosabb a gomba fogyasztása naponta, ugyanabban a napszakban. A cordyceps kapszula formájában, tinktúraként, egészben, valamint szárított gombaként található meg. Alkalmazható ételekbe főzve és önmagában.

Míg egyes gombák, például a shiitake és a maitake könnyen beépíthetők az étrendbe, másoknál kevésbé valószínű, hogy a tányérunkra kerülnek. Ha szeretnénk az összes immunrendszer erősítésére alkalmas gomba előnyét egyszerre élvezni, vegyük fontolóra a komplex készítmény alkalmazását, például Fachet Vital Defense basicét. Bizonyos gyógygombák fokozhatják egymás hatását.

Vannak-e a gyógygombáknak mellékhatásai?

Bár ritkán, de gyógygombák, pontosabban azok bármelyik összetevője kiválthat allergiás reakciót, okozhatnak hasmenést és bőrkiütéseket. A kapszula szedése egyeseknél gyomorfájdalomhoz vezet, és jelentkezhet hányinger.

Források:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/best-medicinal-mushrooms-to-try

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150416112826.htm

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/https://www.healthline.com/health-news/mushroom-extract-cures-hpv-infections-110614#1

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter