Hogyan élnek 100 évig a japánok?

Hogyan élnek 100 évig a japánok?

A japán kultúra merőben eltér az európaitól. Mások a szokásaink, ünnepeink, és merőben másképp étkezünk. De vajon mi az oka annak, hogy az átlagéletkor az ott élőknél jóval magasabb, mint Európában? A Nipon tartományban élő japánoknak a legnagyobb a várható élettartamuk, ami hozzávetőleg 82,5 évet jelent. Itt élnek a világ legidősebb emberei, köztük Misao Okawa, aki 116 éves. Számos új kutatás indult az elmúlt időszakban, hogy fényt derítsen a titokra.

Min kellene változtatnunk, hogy hasonlóan hosszú életkort érjünk meg?

quote
Az egészséges ételek az első lépés

Étkezés

A japán konyha olyan elemeket tartalmaz, amelyek a szervezetre igazán jótékony hatással vannak. A szakértők a japán longevitást (hosszú élettartamot) és egészséget a zsírszegény diétával, a rengeteg gyümölcs és alga fogyasztásával magyarázzák. A Newcastle Egyetem kutatásából kiderül, hogy az algákban lévő alginate sók megakadályozzák a zsírok felszívódását a szervezetben. Amennyiben ennek a hatóanyagnak a szintje négyszeresére nő, akkor a zsírok felszívódása 75 százalékkal csökkenhet. Ebben a megvilágításban a szakértők ajánlják a wakame pelyhek fogyasztását, amely kitűnő a saláták elkészítésénél, miután 5 percig előzetesen vízbe áztattuk.

A rizs a japán konyha egyik legfontosabb eleme, nemcsak az íze miatt használják, hanem azért is, mert rettentően egészséges. Teljes értékű tápanyag, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális aminosavakat és proteint tartalmaz.

Párolás és főzés közben nem érintkezik zsiradékkal, így össze sem hasonlítható az agyonsózott, olajban sütött hasábburgonyával.

A rizs mellett rengeteg zöldséget fogyasztanak, a wok használatával pedig kiküszöbölik, hogy a zöldségből távozzanak azok a vitaminok és ásványi anyagok, amikre a szervezetnek leginkább szüksége van.

A tenger gyümölcsei hetente többször kerülnek az asztalra, míg nálunk csak ritkán fogyasztjuk a halakat. Pedig számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, alacsony a kalóriatartalmuk, valamint gazdagok telített zsírokban.

quote
Egyik legnagyobb titkuk a napi 2-3 órás gyaloglás

A japánok ebéd után mellőzik a desszertet, ehelyett egy kis zöld teát, esetenként emésztést segítő gyümölcsöket fogyasztanak. Édességet minimális mennyiségben, leginkább csak a délutáni kávé mellé esznek. Dr. Craig Wilcox, az Okinawai Longevitás Központ kutatója szerint a desszertek ebéd utáni fogyasztása a legkárosabb.

Okinawa szigetén él a legtöbb idős ember. A titkuk a „hara hachi bu”, ami azt jelenti: egyél addig, amíg úgy érzed, hogy már szinte jóllaktál.

Ez a szokás tudományosan is magyarázható, hiszen az agyban kialakuló éhségérzet csak jóval később csökken, mint ahogy a gyomor megtelik. Ez az eltolódás akár 20 perc is lehet. Emiatt a japánok kisebb adagokat fogyasztanak.

Az étkezés mellett kiemelt szerepe jut a testmozgásnak is.

Japánban az autózás sokba kerül, ezért a legtöbb japán a gyaloglást részesíti előnyben. Naomi Moriyama szerint „egyike a legnagyobb titkoknak a japán életvitelben a gyaloglás. Az emberek napi átlag 2-3 órát is gyalogolnak”. Egy 2012-es harvardi kutatás kimutatta, hogy heti két és fél óra gyaloglás 7 évet adhat hozzá a várható élettartamhoz, heti 75 perc intenzív gyaloglás pedig 2 évvel képes meghosszabbítani az életet.

Egy kis Tai Chi

A Japán parkokban közösen Tai Chi-t gyakorló középkorú és idős emberek látványa lenyűgöző. A módszer a mély és tudatos légzést kombinálja a lassú és kiegyensúlyozott mozgással. Ez lehet a legideálisabb módszer az idősek számára, mivel ízületkímélő, jótékony hatásai közé soroljuk a stressz levezetését, a belső nyugalmat, illetve a jobb testi egészséget.

Lelki béke

Hisznek abban, hogy az elme, a test, az érzelmek mind kapcsolódnak, és annak érdekében, hogy a köztük lévő egyensúlyt fenntartsák, hagyományokat, hiedelmeket, és filozófiákat követnek.

Úgy tartják, hogy akkor lesz teljes az életük, ha értelmet kapnak a mindennapjaik, gondoskodnak az általuk szeretett személyekről, az idősekről. Összpontosítanak a belső békére, és hiszik, hogy emiatt élnek meg magas kort.

Ha tehát szeretnénk hosszú életet élni, figyeljünk oda az étkezésünkre, mozogjunk, amikor csak lehet, valamint próbáljunk meg odafigyelni a lelki egyensúlyunkra. Nem könnyű, de egészségünk meghálálja.

A cikket lektorálta:
Javasolt-e az alternatív rákgyógyítás?
Dr. Darnói Tibor
Dr. Fachet gyógygomba független szakértője
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter