Természetes antibiotikumot keres? Itt a hernyógomba!

Természetes antibiotikumot keresünk? Itt a hernyógomba!

Az embernek olykor bizony elfogy az energiája. Különösen igaz ez azokban az évszakokban, amikor szervezetünk kimerül, feléli tartalékait – például tél végén. Megújulásra, feltöltődésre van szüksége. Ebben játszik igen fontos szerepet a hernyógomba, egy Kínában kétezer éve ismert gyógygomba, melyet akkoriban csak a császár udvarában használtak – sült kacsát ízesítettek vele, de immunerősítésre, tüdő- és veseproblémákra, valamint neuraszténia esetén is alkalmazták.

A hernyógomba vagy Cordyceps sinensis, mely tulajdonképpen az éjjeli lepkék lárvájának élősködője, a „cord” – vagyis zsinór – és a „ceps”, azaz fej szóösszetételből kapta nevét, mely különleges formáját és eredetét is jelzi.

A hernyógomba nagyjából 4-10 centiméteresre nő meg, Kínában honos – legfőképpen a 3000 méter feletti hegyekben találjuk meg, ezen belül is a havas, hideg mocsarakban. Nem csoda, hogy igen ritka gyógygombának számít. A keletivel szemben a nyugati orvostudomány csak jóval később kezdte el használni.

Pedig ez a különleges gomba nem csupán a fent leírt egészségügyi problémák esetén hasznos.

Mi mindent tud a hernyógomba?

A hernyógomba igen értékes hatóanyagokkal rendelkezik. Természetes formában találhatóak meg benne vitaminok, szénhidrátok, fehérjék, zsírok és ásványi anyagok. Jelentős hatóanyagnak számítanak kis- és nagy molekulasúlyú poliszacharidjai, ezen felül a poliaminok, peptidek és az esszenciális aminosavak.

Gazdag telített és telítetlen zsírsavakban egyaránt. Sztearinsavban ugyanúgy bővelkedik, mint linolsavban, palmitin- és olajsavban.

Vitaminkészlete szintén figyelemreméltó. Jótékony B-vitaminból kiemelkedő mennyiséget találunk benne, E-vitaminból és K-vitaminból szintén. Szervezetünk számára örvendetes hír a hernyógomba értékes kálium, kalcium, magnézium, mangán, nátrium, cink, réz, szelén, szilícium, gallium, foszfor, stroncium és cirkónium-tartalma.

A hernyógombából kivont bioaktív vegyületek, így a cordyceptin vagy adenozin, illetve az uracil, adenon, uridin aminosavak és tumorellenes fehérjék nem egy komoly betegséggel szemben bizonyultak hasznosnak.

Ilyen a diabétesz – a vércukor csökkentéséhez a hasnyálmirigy inzulintermelésének fokozásával járul hozzá a gyógygomba -, de segítséget jelent a krónikus szívelégtelenség, az AIDS, a lupus, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az arrythmia vagy az asztma esetén is.

Az autoimmun betegségeknél, tehát amikor saját immunrendszerünk fordul a testünk ellen, a hernyógomba segíti a gyógyulást, szabályozva az immunrendszer túlműködését. Kiegészítő terápiaként kimondottan ajánlott.

A hernyógomba természetes formában létező antibiotikum, akadályozza a kártékony baktériumok szaporodását és gondoskodik elpusztításukról.

Alkalmazható krónikus fáradtság szindróma ellen, de ha szükséges, terméketlenségi gondok esetén, valamint vágyfokozóként is ki lehet próbálni – Kínában az ősidők óta használták ilyen célra.

A hernyógomba hatékonyságát rákos betegségeknél is kimutatták – nemcsak növeli a T-sejtek számát, a daganatos sejtek növekedését is gátolja a szarkóma, a melanoma és a limfóma esetén. A leghatékonyabbnak a hasnyálmirigy rák, a prosztata daganat, tüdő- és méhnyak daganat, valamint gégeráknál bizonyult. A kemoterápia alkalmazásakor e gyógygomba fogyasztása mérsékeli a kellemetlen mellékhatásokat.

A mellékhatás nélküli hernyógomba tehát nemcsak a betegségek megelőzésében bajnok. Számos jótékony tulajdonságával hozzásegít bennünket az energikus mindennapokhoz, az életminőség javításához. S teszi mindezt úgy, hogy közben óvja bélflóránk egészségét.

A cikket lektorálta:
Javasolt-e az alternatív rákgyógyítás?
Dr. Darnói Tibor
Dr. Fachet gyógygomba független szakértője

 

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter