Shiitake gomba, Lentinus edodes

Shiitake gomba
dr. Fachet József
Tudományos publikációk
A Lentinus edodes しいたけ Shiitake gomba

Már évszázadok óta az ázsiai kultúra része, Kínában, Japánban őshonos gombafaj. Nem csak táplálkozási céllal termesztik, gyógyító ereje is rendkívüli jelentőséggel bír, Kínában már több mint 2000 éve használják. A Ming dinasztia idején csak a császár és családja fogyaszthatta.

A shiitake gomba igazi gyógyírként ismert, rendkívül jó gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinán nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja.

Tápanyagtartalma és antioxidáns tulajdonságai

Kiváló része lehet az egészséges táplálkozásnak, alacsony kalóriatartalma miatt, tápanyagban gazdag, ellenben nem tartalmaz zsírt. A shiitake gomba kiváló forrása az A-, B-, B12-, C- és D-vitaminoknak, valamint gazdag olyan ásványi anyagokban is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. A shiitake gomba kiváló forrása a diétás rostoknak és a fehérjéknek, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban.

Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin-tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

Egy tanulmány szerint az eritadenin nevű aminosav, ami jelen van a shittake gombában, képes csökkenteni a koleszterinszintet. A kutatók állítják, hogy az eritadine kivonat vagy a szárított shiitake gomba jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet.

Manapság inkább vírus- és baktérium pusztító, valamint tumorsejt ölő tulajdonságai miatt használják. Mivel a shiitake gomba az ázsiai konyha szerves részét képezi, számos dokumentum számol be egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól. A legtöbb kutatás Japánból származik. Ezek közül kiemelkedik bizonyos rákos daganatok, illetve a HIV vírusra gyakorolt pozitív hatása.

A sok biztató keleti tanulmány arra ösztönözte az amerikai kutatókat, hogy részletesebben foglalkozzanak a shiitake gyógygombával. 1998-ban egy San Franciscoban elvégzett kutatás bizonyította a shiitake gyógygombában található lentinán (cukor) jótékony hatását AIDS betegeknél.

FACHET VITAL DEFENSE BASIC

Prof. Dr. Fachet József rákkutató eredeti receptje szerint készül, négyféle gyógygomba és rezveratrol felhasználásával. Széles spektrumú immunerősítő készítmény, csak természetes összetevőkből. Célzottan segíti szervezetét a krónikus betegségek legyőzésében.

Az ön kosarában tétel van


C-vitamin

A C-vitamin szedését ajánljuk Fachet Vital Defense Basic kapszula mellé, mivel támogatja annak felszívódását. A C-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, segítségével a szervezetet érő káros rákkeltő anyagok ellen az immunrendszer védekezőképessége erősebben helyt tud állni.