Mandulagomba
Agaricus blazei Murill

dr. Fachet József
Az Agaricus Blazeii Murill しいたけ Mandulagomba

Ez a saprophyta gomba Brazíliában és Peruban őshonos, így régi időkből eredő magyar neve nincs. Mégis, mivel íze a mandulára emlékeztet, mandulagombának nevezik. Magas páratartalmú, meleg, szellős helyen szaporodik, húsa ropogós.

A mandulagomba egy vízben oldódó poliszacharidot (cukrokból álló makromolekula), béta-glükánt tartalmaz, immunerősítő hatását ennek a vegyületnek köszönheti. Több kutatás is bebizonyította daganat- és vírusölő hatását, valamint eredményességét a vércukor és a koleszterinszint csökkentésében.

Az Agaricus blazei Murill tartalmaz legmagasabb koncentrációban gyógyhatású poliszacharidokat, ezért számít az egyik leghatékonyabb gyógygombának, legalábbis, az immunerősítés vonatkozásában. Sok vizsgálat bizonyította az immunrendszerre kifejtett jótékony hatását. Tumor elleni hatása állatkísérletben és laboratóriumi körülmények között vált világossá: egereknél a Royal Sun Agaricus meggátolta a metasztázis (áttét) képzést, a meglévő metasztázisok növekedését pedig megakadályozta. Daganatos betegeken végzett klinikai kísérletek azt mutatták, a gomba abban segít, hogy a páciensek jobban tűrjék a kemoterápiát. A vizsgált betegek életminősége szignifikánsan javult!

Hatása: immunmodulátor; rákos sejtek sejthalálát okozhatja; a T-limfocitákat és makrofágokat stimulálja; koleszterin-szintet csökkentheti; az inzulin érzékenység javításával hat a diabéteszre (cukorbetegség).