Bokrosgomba
Grifola frondosa
Maitake

dr. Fachet József
A Grifola frondosa マイタケ Bokrosgomba

Magyar nevén bokrosgomba, mely a zsemlegombafélék családjába tartozik. A bokrosgomba ehető, kellemes illatú és ízű, húsa puha, fehér, rostos. Ez a ritka gomba júniustól októberig lelhető fel élő tölgy és gesztenyefák tövében. Japán neve maitake, azaz táncoló gomba.

Állatkísérletekben in vivo körülmények között igazolódott tumor ellenes hatása, melynek hátterében a falósejtek és az ún. NK sejtek (természetes ölősejtek) aktiválása áll. A tumor markerek expressziójának csökkentése mellett, kísérleti körülmények között, gátolta az áttétek növekedését!

Hatása: immunerősítő; tumorsejtek direkt megsemmisítése; fehérvérsejtek számának növelése (nagyobb kemoterápia-tolerancia), metasztázisképzés gátlása.

Táncoló gomba

A maitake gomba az egyik legígéretesebb, a gyógygombák közül. Japánban és az Egyesült Államokban óriási népszerűségnek örvend. Japán észak-keleti hegyeiben és Észak-Amerikában őshonos, ma már leginkább kivonat formájában találkozhatunk vele.

Egyik elnevezése, a táncoló gomba származása onnan ered, hogy e gomba megtalálói annyira örültek szerencséjüknek, hogy táncra perdültek, hiszen a Maitake gomba értékét ezüstben mérték.

A kínai orvoslás részét képezi már több száz éve. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt, ami hatékony immunerősítő. Aktiválja a makrofág sejteket, a természetes ölősejteket és a T-sejteket. A rák elleni harcban is segíti az immunrendszert, a pontos rákellenes hatása ezeknek a molekuláknak még nem teljesen világos. A Maitake gomba növeli bizonyos sejtek aktivitását, ami által interleukinek és limfokinek szabadulnak fel, amiknek kemoprotektív (vegyi anyagokkal szemben védő) hatása van, vagyis megállíthatják a tumor növekedését és gátolhatják a rák terjedését. Ezek a sejtek fontos szerepet játszanak az immunitás kiépítésében, és megakadályozzák a szabad gyökök károsító hatásait.