Acerola, C-vitamin

dr. Fachet József

Malpighia glabra (cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry) valójában citrusféle, csupán formája és színe miatt nevezik cseresznyének. Mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa, amely nagy mennyiségű, 1-2 cm átmérőjű, éretten világító narancsvörös vagy sötétvörös csonthéjas, alma alakú gyümölcsöt terem. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában.

Az acerola Európában forgalmazott formája az érett acerola különleges eljárással porlasztott, sűrített anyaga, amelynek természetes C-vitamin-tartalma legalább 17%. A C-vitaminon kívül az acerolában azonosítottak több mint 150 más értékes anyagot, köztük vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, bioflavonoidokat, foszfort, stb. Található még benne dextróz, fruktóz, szacharóz, valamint rost, fehérje, lipid és zsírsavak.

A brazilok a népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, szíverősítésre alkalmazták. Gyulladásgátló, összehúzó, vizelethajtó, élénkíti a májat és a vesét, támogatja a szív működését, a sebek gyógyulását. Jó hatású a hasmenés, meghűlések, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma valamint a tbc fertőzés esetében is. Igen erős antioxidáns hatással bír.

Antioxidáns hatását nemzetközi dokumentum (EU állítások listája) az alábbiak szerint fogalmazza meg:

„Acerola is a major dietary source of antioxidants; antioxidants from dietary sources contribute to the protection against free radicals which cause cell oxidation; contributes to the protection of cells and tissues from oxidation; help strengthen our body” – azaz

„az acerola antioxidánsok jelentős táplálékforrása; a táplálékforrásból származó antioxidánsok hozzájárulnak a sejtoxidációt okozó szabad gyökök elleni védekezéshez; hozzájárulnak a sejtek és szövetek oxidációval szembeni védelméhez; segíti a szervezet megerősítését”

C-vitamin

Jótékony hatásait – a teljesség igénye nélkül - nemzetközi dokumentum (EU állítások listája) az alábbiak szerint fogalmazza meg:

„Protection of body tissues and cells from oxidative damage. Vitamin C is an antioxidant that protects the body's cells. Vitamin C is needed as part of the body's defences; Vitamin C helps support the body's immune system.” – azaz

„A test szöveteinek, sejtjeinek védelme az oxidatív károsodástól. A C-vitamin egy antioxidáns, mely védi a testi sejteket. A C-vitamin szükséges a szervezet védekezéséhez; A C-vitamin támogatja a szervezet immunrendszerét.”

    Az acerola C-vitamin kombinációja az Immunforte kezeléssel elengedhetetlen, mert elősegíti:
  • a gyógyító gombák nagy molekulájú, hatékony poliszacharidáinak a megfelelő fragmentálását (feldarabolását)
  • a polysaccharidák fragmentumainak felszívódását a vékonybélben

Mindezek alapján együttműködésük a biológiai hasznosulás szempontjából előnyös, ezért együttes bevételük ajánlott! Káros mellékhatásuk nincs.