Gyógygombák használata | Miben segítenek a gyógygombák?

Gyógygombák használata | Miben segítenek a gyógygombák?

A gyógygombákkal kapcsolatban rengeteg pozitív dolgot hallani, azonban fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad csodaszerként tekinteni rájuk. A gyógygombák használatáról, és a daganatos betegek kezeléséről dr. Darnói Tibor holisztikus orvost faggattuk.

Évről évre több a rákbeteg. Az emberek nem mennek el szűrésre?

Az intenzív kampányok miatt többen látogatnak el a szűrővizsgálatra, de még mindig nem elegen. Holott a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábbi stádiumban diagnosztizálják a daganatot. Jó lenne a szűrővizsgálatok lehetőségével élni.

Változott valami a rákgyógyítás terén?

Igen. Új centrumok, bővülő diagnosztikai és terápiás lehetőségek állnak az orvosok és a betegek rendelkezésre, de azt hozzá kell tenni, hogy a betegellátó rendszer ugyanúgy túlterhelt.

Hallani, hogy a rákbetegek nem mindig részesülnek a legmodernebb terápiában.

Az, hogy hazánkban nem rögtön férhetőek hozzá a legmodernebb készítmények, nem csupán az onkológiát, valamennyi szakterületet érinti. A gyógykezelések protokollokba vannak foglalva, egyedi elbírálás és engedélyezés során juthat a páciens a költségesebb, speciálisabb készítményekhez.

Számít, hogy a beteg milyen orvoshoz fordul?

Ez egy összetett dolog. Nyilván ez is meghatározó, de egyéb döntő tényezők is közrejátszanak. Nem mindegy milyen korai vagy késői stádiumban kerül felismerésre a daganat, ahogy az sem, hogy milyen a szövettani eredmény. A gyógyulás esélyét befolyásolja a beteg általános állapota, és az, hogy akar-e, tud-e részt venni a gyógyulásában. Készen áll-e gyökeres változtatásokat hozni az életvitelében? A gyógyulásra nem sok az esély, ha a szervezetet továbbra is ugyanazon romboló hatások érik, azaz a beteg nem változtat az életmódján.

Az életmódváltáson kívül mivel lehet megtámogatni a gyógyulást? Segíthetnek a gyógygombák?

Hogyne. Tudományosan igazolt, hogy a gombák sokoldalú gyógyhatással bírnak. Azonban nem szabad csodaszerként tekinteni rájuk, és irreális elvárásokat támasztani velük kapcsolatban. Utóbbi miatt fordulhat elő az, hogy csalódások révén rossz hírüket keltik. Tudni kell, hogy mikor ajánlott a gyógygombák használata.

Tegyük tisztába. Miben segíthetnek a gyógygombák?

A megelőzésben, roborálásban, valamint a különféle betegségek kiegészítő kezelésében egyaránt szerepet játszhatnak. A gyógygombák számos poliszacharidát, értékes hatóanyagot, vitaminokat, nyomelemeket rejtenek magukban. Ajánlott ezeket áttekinteni és célzottan választani. Sokszor javasolok kivonatokat tartalmazó kombinációs készítményeket, mert több gombát is tartalmaznak, ezért hatékonyabbak.

Hogyan válasszunk gyógygomba készítményt?

A jó gyógygomba készítménynek több kritériumnak kell megfelelnie. Egyrészt kiváló termőhelyről származzon az alapanyag, másrészt magas legyen a hatóanyagtartalma és a poliszacharida koncentrációja. A több gombakivonatot tartalmazó összetett termékek nagyobb erőt képviselnek. Előírás az összetevők tisztasága, laboratóriumi vizsgálatokkal igazolva. A gyógygombák használata során fontos, hogy a hatóanyagok felszívódása biztosított legyen, a prémium termékek pedig még olyan kiegészítő összetevőt is tartalmaznak, ami felerősíti a gombák hatását.

Sokszor felmerül a kérdés, vannak-e mellékhatásai a gyógygomba szedésének?

Természetesen lehet. Mint minden más készítménnyel, úgy a gyógygombák használata során is előfordulhatnak mellékhatások, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján csak elvétve. Nagyon finoman avatkoznak a szervezet működésébe, kisebb valószínűséggel okoznak mellékhatásokat. Őszintén szólva, a praxisom során, nem volt ilyen visszajelzés.

A gyógygombák használata gyerekeknek és háziállatoknak is javasolt?

Megfelelő adagolásban alkalmazhatók, de – különösen gyermekeknél – csak az orvos tudtával és jóváhagyásával, az orvosi kezelések kiegészítéseként. Viszont gyermekekkel és háziállatokkal, jóval kevesebb a tapasztalat, mert ilyen igény ritkán merül fel.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter