Miért is gyógygomba?

Ganoderma
Cordyceps sinensis
Grifola frondosa
Agaricus blazei Murill
Lentinus edodes

dr. Fachet József

Hippokratészről sokan úgy vélik, hogy a modern gyógyszerészet atyja, s bár ez igaz is, van ebben egy kis irónia. Hippokratész nem hitt a gyógyszerekben, úgy vélte, hosszú távon ártalmasak az emberi szervezetre. Abban hitt, hogy a testünknek másra van szüksége, megfelelő pihenésre, diétára, tiszta levegőre és a természet adta gyógynövényekre.

Századokon keresztül próbálták a hagyományos gyógyszerészetet összeolvasztani a természetes gyógynövényekkel, különösen akkor, amikor olyan betegségek leküzdéséről volt szó mint a rák vagy akár az allergia.

Sajnos a gombáról az embereknek elsődlegesen még mindig az egyes fajták mérgező hatása jut eszébe, pedig elenyésző százalékukra lehet azt mondani, hogy az emberi életre veszélyes lehet.

A nagygomba fajoknak nagyjából kb. három százaléka mérgező és ez kevesebb, mint a mérgező növényfajok aránya. Ha nem magunk szedjük, hanem megfelelő helyről vásároljuk, ez a veszély teljesen elkerülhető.

A gombák, ugyanúgy, mint a növények, számos biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak, amelyeknek egy része az emberi egészségre káros, más része azonban hasznos is lehet. Ahogyan ismerünk gyógynövényeket, ugyanúgy léteznek gyógyító gombák is.

A kínaiak és az egyiptomiak az elsők között voltak, akik értékelték és kiemelték a gombákat. Egyiptomban a halhatatlansággal társították, a királyi család étkezéseiben pedig specialitásként tartották számon.

Sok országban, Ázsiában és Kelet-Európában éveken keresztül szintén kutatták a gyógygombát és hatásait. Kínában különösen nagy becsben tartották és a hosszú élettel társították. Ezekben a kultúrákban mindig kiemelt helyen szerepeltek a gombák és természetesen az étkezés részét képezték, hittek gyógyító erejében.

Ma a gomba mindenhol a világban fényűző éttermekben a drága konyhák részét képezik. Az alternatív gyógyászatban szintén nagyon fontos szerepet tölt be értékes hozzávalókat ad a természetes immunerősítés terén.

Ma már rengeteg kutatás és tény támasztja alá a gyógygombák jótékony hatását.