Fachet Vital Defense Plus: az immunrendszer őre és segítője

A Fachet Vital Defense Plus többféle gyógygomba-kivonat keveréke

Egyes növényi vegyületek élen járnak az általános immunerősítés terén. A rezveratrol és poliszacharidok kombinációja különösen előnyös lehet ezen a téren. Ez a fajta szinergikus felhasználás, illetve a kivételesen magas hatóanyag-tartalom emeli ki a Fachet Vital Defense Plust a többi gyógygomba készítmény közül.

Számos kutatás igazolta, hogy számos gyógygomba biológiailag aktív hatóanyagai az immunvédekezést az immunrendszer különböző folyamatainak támogatásával vagy serkentésével segítik, de az antioxidáns hatás is védi a sejteket. A történelem során a gyógygombák főzeteit és esszenciáit gyógyszerként alkalmazták a Távol-Keleten, ahol a gombahasználattal kapcsolatos ismeretek elsősorban az alkalmazás során szerzett tapasztalatokból származtak. A gombákat egyre több betegség kezelésekor hívják segítségül, különösen azért, mert egyszerűen hozzáadhatók az étrendhez és orálisan is bevehetők. Számos tudományos kutatást végeztek a lehetséges funkcionális tulajdonságok felfedezésére, hogy hatékonyak lehetnek-e olyan betegségek kezelésében, mint például a reumás ízületi gyulladás, a különféle fertőzések és gyulladások.

Hogyan hatnak a gyógygombák az immunrendszerre?

Az elmúlt években a kutatók tanulmányozták annak a lehetőségét, hogy immunmodulátorként a gombák kivonatai és izolált vegyületei stimulálják vagy elnyomják-e az immunfolyamatokat. Az immunmodulátorok hatékony szerek lehetnek egyes kórképek kezelésében és megelőzésében. Azok a metabolitok, amelyek elnyomják az immunreakciókat, potenciálisan hasznot hozhatnak az autoimmun betegségek enyhítésében. Több immunmoduláló vagy tumorellenes aktivitással rendelkező anyagot izoláltak a gombákból. Ezek közé tartoznak a különféle poliszacharidok, különösen a b-D-glukánok. Egyes gomba metabolitok stimuláló hatást mutattak a természetes ölősejtekre. Az említett gyógyhatásokat többféle hagyományosan alkalmazott gyógygomba esetében kimutatták.

Nem elegendő egyetlen gyógygombagomba vagy hatóanyag

Tudományos kutatások sokasága utal a gyógygomba-poliszacharidok immunmodulációs hatására, különös tekintettel azok szerepére a daganatkezelés során. Dr. Fachet József professzor kutatásai során már évtizedekkel ezelőtt erre fókuszált, akadémiai értekezésében is erről publikált. Arra a következtetésre jutott, hogy az immunrendszer szélesebb támogatásához nem elegendő egyetlen gomba vagy hatóanyag, hanem több összetevő együttes alkalmazására van szükség. A Fachet Vital Defense Basic egyedülálló receptjének megalkotása után, létjogosultságát látta egy olyan terméknek, amely mindennapi, általános használatra szolgál, 100 százalékban természetes hatóanyagai pedig képesek felerősíteni és optimális szinten tartani az immunrendszer működését.

Egészségvédő és betegségmegelőző hatások

Gyógygomba
Fachet Ízületi fájdalomital Defense plus

Dr. Fachet József professzor azt tapasztalta, nincs egyetlen speciális hatóanyag, amely az immunrendszer minden reakcióját önállóan, egyedül képes lenne aktiválni vagy beindítani, de bizonyos gyógygomba-kivonatok e téren nagyon hatékonyak lehetnek. Fachet professzor szerette volna mindenki számára elérhetővé tenni ezeket az immunerősítő hatóanyagokat. Így született meg 40% -os poliszacharid-tartalommal ez a komplex gyógygomba készítmény: a Fachet Vital Defense Plus, amely szintén többféle gyógygomba kivonat keveréke, és nemcsak a betegeken segíthet, hanem preventív jelleggel is alkalmazható. Fachet professzor kutatásai révén arra a következtetése jutott, hogy a gyógygombákban található poliszacharidok beindítják, stimulálják és aktiválják az immunrendszert. Egyik jellemző hatásuk a falósejtek, a természetes ölősejtek, illetve T-sejtek aktivitásának növelése, amelyek az öngyógyító hatásokon keresztül javíthatják a betegek állapotát.

Miből készül a Fachet Vital Defense Plus?

A poliszacharidok a gombákban lévő legfontosabb hatóanyagok, legismertebbek közülük a glükánok. A gyógygomba készítményben az ezeket, és egyéb biológiailag aktív vegyületeket tartalmazó hernyógomba-, bokrosgomba-, illetve pecsétviaszgomba-kivonat található. Hatásukat erősíti a rezveratrol, felszívódásukat pedig a C-vitaminban gazdag acerola kivonat támogatja.

Milyen általános hatásaik vannak a Fachet Vital Defense Plus egyes összetevőinek?

A poliszacharidok immunstimuláló és tumorellenes tulajdonságokkal egyaránt bírnak. Immunerősítő hatásaikon kívül a kutatások azt is kimutatták, hogy antibiotikus és antivirális hatással rendelkezhetnek. A gyógygomba poliszacharidok képesek lehetnek csökkenteni a vérnyomást és a lipidek szintjét a vérben. Javíthatják a makrofágok által végzett fagocitózist, a makrofágok erősebb aktivitása pedig fokozhatja a szervezet immunitását. A makrofágok fagocitózisa a szervezet idegen baktériumok, vírusok, gombák és paraziták elleni védekező mechanizmusa.

Az egyik legismertebb poliszacharid a béta-glükán, amely immunmodulálóként viselkedik az emberi és állati szövetekben. Kontrollált humán vizsgálatokban a béta-glükán bevitele stimulálta az immunsejteket az egészséges felnőttek vérében, tompította a légzőszervi allergiás reakciót, és javította a rákos betegek túlélését. [1] Prebiotikumként, a béta-glükán táplálja a probiotikus baktériumokat, fogyasztásával jelentős mértékben javul az immunrendszer működése.

A gyógygombák szerepe

A jelen korban a gyógygombákkal kapcsolatban olyan vegyületek felfedezésére összpontosítanak, amelyek modulálhatják az immunsejtek válaszát, és ezek felhasználása hasznos lehet az immunrendszer biológiai reakciójának stimulálására és fokozására. Ezért antibiotikumokkal és oltóanyagokkal kombinálva felhasználhatók a daganatok és egyéb immunhiányos állapotok kezelésére. [2] A természetes környezetben való tartós életben maradáshoz a gombáknak különféle kórokozó-ellenes vegyületekre van szüksége. A kutatók számos antimikrobiális ágensként is kisebb-nagyobb hatást mutató vegyületet izoláltak a gombákból, hogy bebiizonyítsák előnyösek-e az emberi egészségre nézve. Az eredmények ígéretesek, de további vizsgálatokra van szükség a gombák metabolitjainak immunmoduláló hatásainak és molekuláris mechanizmusainak meghatározásához egyedileg és komplex keverékekben, illetve kivonatokban.

Hernyógomba

A hernyógomba (Cordyceps sinensis) bizonyos növényi vegyületei, az úgynevezett szterolok nemcsak a koleszterinszint csökkentésére alkalmasak, de fokozzák az immunsejtek aktivitását is, ezáltal támogatják az immunerősítést. Növelik az ölősejtek hatékonyságát a benne lévő nukleozidok, amelyek meggátolhatják a vírusok szaporodását, részt vesznek a rákos és fertőzött sejtek elpusztításában. Ez a gyógygomba emellett növeli a véroxigén mennyiségét, ami magasabb energiaszinthez vezet. Számos poliszacharidról, nukleozidról és szterinről számoltak be az egészség előmozdításáról in vitro és in vivo kísérletekben egyaránt. Jóllehet még túl korai lehet azt hinni, hogy ezeknek az eredményeknek köszönhetően gyógyszerként használható fel a hernyógomba, azonban elegendő bizonyíték van a további kutatások indoklására. [3]

Bokrosgomba

A bokrosgomba (Grifola frondosa) az egyik legjobb természetes immunőr, mivel képes a természetes ölősejtek aktiválására. Számottevő glutation- és ergotheonein tartalommal rendelkezik, amelyek öregedésgátló vegyületek. Jelentős mennyiségben tartalmaz béta-glükánt. Fokozza bizonyos sejtek aktivitását, aminek következtében interleukinek és limfokinek szabadulnak fel. Ezek kulcsszerepet töltenek be az immunitás megfelelő működésében, és meggátolják a szabad gyökök károsító hatásait. Az elmúlt három évtizedben kimutatták, hogy a G. frondosa poliszacharidok különféle ígéretes bioaktivitásokkal rendelkeznek, elsősorban daganatellenes és immunmodulációs, antioxidációs, anti-hiperglikémiás hatásúak. [4]

Pecsétviaszgomba

A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) terpéneicsökkentik a hisztamin termelődését, ezért ez a gyógygomba az allergiák megelőzésére, a tünetek enyhítésére is sikerrel használható. Növeli a sejtek oxigénfelvételét, ösztönzi a máj működését, emiatt hatékony méregtelenítő. Nagyszerű vírusölő, fogyasztása ajánlott a szezonális megbetegedések (megfázás, influenza, nátha), illetve más légúti gyulladások megelőzésére, kezelésére. A Ganoderma egyik legfontosabb hatása az, hogy fokozhatja az immunrendszer működését. Számos jelentés kimutatta, hogy a benne lévő poliszacharidok in vivo és in vitro kísérletekben egyaránt modulálják az immunrendszert. (4.) A rákos betegek körében végzett kutatások bebizonyították, hogy a gombában található molekulák némelyike ​​fokozhatja a természetes ölősejteknek nevezett fehérvérsejtek aktivitását. Nem világos azonban, hogy a gyógygomba poliszacharidjai immunmoduláló hatással rendelkeznek-e az emberekre. Számos olyan molekula található benne, beleértve a triterpenoidokat, a poliszacharidokat és a peptidoglikánokat, amelyek felelősek az egészségre gyakorolt jótékony ​​hatásokért. [5]  

A pecsétviaszgomba speciális alkalmazásai és ezeknek tulajdonított egészségügyi előnyei magukban foglalják a vércukorszint szabályozását, az immunrendszer modulációját, a májvédő hatást, és még sok mást. A gombában található bioaktív komponensek számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek olyan betegségek esetén, mint például a hepatopathia, krónikus hepatitis, nephritis, magas vérnyomás, hiperlipemia, ízületi gyulladás, neurasthenia, álmatlanság, hörghurut, asztma, gyomorfekély, érelmeszesedés, leukopénia, cukorbetegség, anorexia és rák.  A rendelkezésre álló nagy mennyiségű irodalom ellenére a pecsétviaszgombát főként immunfokozóként és egészséget támogató étrend-kiegészítőként használják, nem terápiás céllal. [6] A gyógygomba egészségügyi előnyeivel kapcsolatos különféle vélemények nagyrészt anekdotikus bizonyítékokon, a hagyományos felhasználáson alapulnak. A legfrissebb jelentések azonban tudományos alátámasztást nyújtanak a Ganoderma egészségügyi előnyeivel kapcsolatos néhány ősi állításra.

Rezveratrol

A rezveratrol nagyon erős antioxidáns hatással bír. Ennek hála, jelentősen csökkentheti a daganatok és egyéb degeneratív elváltozások, gyulladások, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Alkalmas lehet a bélflóra összetételének megváltoztatására, ezáltal alacsonyabb lesz a trimetil-amin-oxid bakteriális bomlásakor létrejövő trimetil-amin szintje. Utóbbi az érelmeszesedést előidéző trimetil-amin-N-oxid prekurzora (előanyaga). Amennyiben ennek szintje alacsony, az érelmeszesedés rizikója is csökken. A biológiailag aktív vegyületnek az immunrendszerre gyakorolt ​​hatása széles körű egészségügyi előnyökkel jár a különféle autoimmun és krónikus gyulladásos betegségek esetén. A rezveratrol az immunsejt-szabályozást, a gyulladáscsökkentő citokinek szintézisével és a génexpresszió megzavarásával fejti ki.

A gombák számos egyéb értékes komponenst – pl. fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat – is tartalmaznak. Ezeknek további egészségügyi előnyei lehetnek.

Gombapor és gyógygomba kivonat: mi a különbség?

A Fachet Vital Defense Plus gyógygomba-kivonatokat tartalmaz és nem gombaport. A gombapor többnyire sima őrlemény, míg a kivonat vizes, vagy alkoholos/vegyszeres kivonással nyert hatóanyagokkal dúsított terméket takar. A gombaporok és a gombakivonatok közötti különbséget fontos megérteni. A két anyag különféleképpen készül, és különféle gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. Az extrahált vegyületek sokkal hatékonyabbak, mint a szárított gombapor. A gyógygombák legtöbb jótékony vegyületét a gombák sejtfala zárja be. A sejtfal kitinből, kemény és emészthetetlen anyagból áll, ami hővel bontható le. A forró víz lebontja a sejtfalat, és felszabadítja a béta-glükánokat, poliszacharidokat, antioxidánsokat és más gyulladásgátló vegyületeket. A többi gyógyászati célra szánt tápanyag csak alkohollal történő extrakcióval vonható ki. Az alkoholkivonás feloldja többek közt a triterpéneket. Az extrahálatlan gombák terápiás hatása jóval szerényebb. Az extraktumok hátránya: bizonyos diétás rostok, valamint a vitaminok és ásványi anyagok egy része valószínűleg elveszik.

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090379500163

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1160565/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/278858#benefits

Kutatások:

1.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780857090379500163

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32288794

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28366857

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557365

 

 

A cikket lektorálta dr. Darnói Tibor holisztikus orvos

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter