D-vitamin a vírusok ellen | Hogyan védi egészségünket?

D-vitamin

A D-vitamin (D-hormon, kalciferol) fontos szerepet vállal a kalcium és a foszfát mennyiségének szabályozásában a szervezetben. Ezekre a tápanyagokra a csontok, a fogak és az izmok egészségének megőrzéséhez van szükség. Azonban nemcsak a csontok állapota függ tőle, hanem az immunrendszeré is. Az őszi-téli hónapokban a különféle vírusfertőzések érdekében pedig kiemelt fontosságú az immunerősítés.

Mivel D-vitaminnal kapcsolatos kutatások száma egyfolytában gyarapodik, sok értékes információra derült fény vele kapcsolatban. Kiderült, hogy számos betegség kezelésében vagy megelőzésében segíthet, beleértve a pikkelysömört. Egyre több olyan bizonyíték áll rendelkezésre, amely az alacsony D-vitaminszintet az 1-es típusú diabétesszel, az izom- és csontfájdalommal, az emlő-, vastagbél-, prosztata-, petefészek-, nyelőcső- és nyirokrendszeri daganatok kialakulásának fokozott kockázatával hozza összefüggésbe. Kellő mennyiségű D-vitamin szükségeltetik a fogak és csontok növekedéséhez, fejlődéséhez, illetve az egyes betegségekkel szembeni jobb ellenálló képességhez.De miben van D-vitamin, és mi segíthet a pótlásában?

Mi okozza a hiányát?

A szervezet koleszterinből képes előállítani D-vitamint, egy részét pedig az elfogyasztott táplálékkal visszük be. A D3-vitamin a napsugárzás hatására termelődik, és állati eredetű termékekben található meg, míg a D2-vitamin a növényekben fordul elő. Bár ez egyszerűnek hangzik, még így sem biztos, hogy elegendő adaghoz jutunk. A bőr által termelt D-vitamin mennyisége számos tényezőtől függ, beleértve a napszakot, évszakot, és a bőr pigmentációját. Az is befolyásolja, hogy hol lakunk és milyen életmódot folyatunk. Bár a fényvédő fontos, csökkentheti a D-vitamin termelődését. A naphiány ronthatja az egészséget.

 

Van néhány meggyőző bizonyíték arra, hogy északabbra haladva a rák bizonyos fajtáinak előfordulása növekszik. Többször alakul ki prosztata- és a vastagbélrák északon, mint azoknál, akik az Egyenlítőhöz közelebb élnek. Ez a megállapítás hasonló a sclerosis multiplex esetében is. Kutatások kimutatták, hogy az immunrendszerrel kapcsolatos rendellenességek gyakoribbak azokon a területeken, ahol kevesebbet süt a nap. A sclerosis multiplex sűrűbben jelenik Kanadában és az Egyesült Államok északi államaiban, mint a déli államokban. A D-vitamin csökkent szintje a csontsűrűség csökkenését eredményezheti, ami hozzájárulhat az oszteoporózishoz, valamint csontok törékenységéhez. Bár ez ritka, súlyos esetben, gyermekkorban angolkórt okozhat. Ez egy ritka betegség, amely csontlágyulással jár.

Milyen előnyei vannak a D-vitaminnak?

Ha megpróbáljuk csökkenteni a cukorbetegség, a szívroham, a reumás ízületi gyulladás és a sclerosis multiplex esélyét, vagy a magas vérnyomást, a D-vitamin szedése elengedhetetlen. Az egyik elmélet arról, hogy utóbbi esetén hogyan fejti ki a hatását a következő: mérsékli a renin nevű hormon termelését, amely vélhetően szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában.

A Mayo Clinic weboldala az online egészségügyi információk hiteles forrása. Az ott közzétettek szerint, a D-vitamin az alábbi egészségügyi problémák esetén alkalmazható:

  • Rák: Kutatások szerint a D-vitamin, különösen, ha kalciummal együtt szedik, segíthet megelőzni bizonyos rákos megbetegedéseket.
  • Kognitív egészség: Korai kutatásokat alapul véve, szerepet játszhat a kognitív egészség megőrzésében. Egy, a demenciával kezelt, 60 éves vagy annál idősebb felnőttekkel végzett kisebb tanulmányban a kutatók azt találták, hogy hatására javultak a kognitív funkciók.
  • Örökölt rendellenességek: Felhasználható a D-vitamin felszívódásának vagy feldolgozásának képtelenségéből eredő örökletes rendellenességek, például a családi hipofoszfatémia (a vér alacsony foszfátszintje) kezelésére.
  • Sclerosis multiplex: A hosszútávú D-vitamin-kiegészítés csökkenti a sclerosis multiplex kockázatát.
  • Osteomalacia: Amennyiben  csontlágyulásra időben fény derül, gyógyít lehet rá a D-vitamin.
  • Csontritkulás:  Tanulmányok azt sugallják, lassíthatja a csontok ásványianyag-veszteséget, elősegíti az oszteoporózis megelőzését, és csökkenti a csonttöréseket.
  • Pikkelysömör: Egy, a D-vitamin vegyületet tartalmazó helyi készítmény alkalmazásával a plakkos pikkelysömör egyes embereknél kezelhető.
  • Angolkór: Ez a ritka állapot D-vitamin-hiányos gyermekeknél alakul ki, ám a vitamin pótlása megelőzheti és kezelheti a problémát.
  • A D-vitamin igazoltan energiafokozó. Növel az izmok teljesítményét és az energiaszintet –támasztotta alá a Newcastle University kutatása.

További előnyök

Tán furcsán hangzik, ám szerepet vállal a bőr védelmében és fiatalon tartásában. Aktív formájában kalcitriolként fokozza a bőrsejtek növekedését és bőr anyagcseréjét. Elejét veszi a káros szabad gyökök okozta idő előtti öregedésnek.

Befolyással lehet az alvás minőségére. Több tanulmány a nem megfelelő D-vitamin szintet hozta összefüggésbe az alvászavarokkal, az elégtelen alvásminőséggel, valamint a csökkent alvási időtartammal.

Kellő mennyiségű D-vitamin szükségeltetik a fogak és csontok növekedéséhezz, fejlődéséhez, illetve az egyes betegségekkel szembeni jobb ellenálló képességhez.

A D-vitamin immunrendszerre való hatása

 

A D-vitamin-hiány immunrendszerre gyakorolt következményei világosabbá váltak az elmúlt években, és ennek kapcsán úgy tűnik, hogy csökkent szintjének következtében fokozódik a fertőzések iránti hajlam. Képes befolyásolni az adaptív és veleszületett immunválaszokat, hiánya hajlamosít az autoimmun eredetű betegségekre.

A 1800-as években, a hatékony antibiotikumok megjelenése előtt, a D-vitamint olyan fertőzések kezelésére használták, mint a tuberkulózis (gümőkór). A tuberkulózisos betegeket szanatóriumokba küldték, ahol a kezelés során napfénynek volt kitéve, amelyről úgy gondolták, hogy hatásos ellenszere a betegségnek.  A tőkehalmájolajat ugyancsak használták a gümőkór gyógyítására, valamint a fertőzések megelőzésére.

Kimutatták, hogy megelőzi a meglévő autoimmun betegségek progresszióját. Egy tanulmányban 161, korai, differenciálatlan kötőszöveti betegségben szenvedő beteget követtek átlagosan több mint 2 éven keresztül.  A legtöbb beteg állapota nem romlott.

Immunvédelem

A koppenhágai egyetem tudósai felfedezték, hogy a D-vitamin kulcsfontosságú az immunvédelem tekintetében, és elegendő vitaminbevitel nélkül az immunrendszer gyilkos sejtjei – a T-sejtek – nem lesznek képesek reagálni és leküzdeni a szervezet súlyos fertőzéseit. Ahhoz, hogy a T-sejtek a kórokozókat, például baktériumokat vagy vírusokat felderítsék és elpusztítsák, először az inaktív immunsejteket „átalakítaniuk” gyilkos sejtekké. A sikeresen aktivált T-sejtek az immunsejtek két típusának egyikévé válnak: vagy gyilkos sejtekké, amelyek megtámadják és elpusztítják az idegen kórokozókat, vagy memóriasejtekké, amelyek segítik az immunrendszert abban, hogy a kórokozóval való az első találkozás után évekig képes legyen „emlékezni”. Ennek köszönhetően, a szervezet a következő alkalommal gyorsabb és hatékonyabb védekezésre képes. A felsoroltak miatt veszélyt jelenthet a szervezetre nézve, ha a D-vitamin hiányzik a vérből.

Hogyan pótolható a D-vitamin?

 

A D-vitamin tartalmú ételek száma csekély. Mivel nem mindenki számára elérhető vagy megfizethető a szardínia, lazac, tőkehal- és marhamáj vagy a garnélarák, többféle élelmiszert is dúsítanak vele (joghurt, tej, ivólevek, gabonafélék). Természetes formájában tartalmazza még a tojássárgája, illetve a gombák, köztük a gyógyombák. A jó minőségű D-vitamin tabletta, D-vitamin csepp,  pecsétviaszgomba és bokrosgomba  segíthet elmulasztani a hiányát.


Mennyit kell szedni belőle?

A D-vitamin adagja függ az életkortól, attól, hogy milyen alacsony a D-vitamin szintje a vér, illetve az is befolyásolja, hogy mi volt a kiváltó ok. Az orvos leginkább 6-8 hét kezelést javasol, majd csökkenti a beteg az adagját. Ezután elegendő alacsonyabb fenntartó dózis. A Mayo Klinika ajánlását figyelembe véve, felnőttek számára napi minimum 600 NE D-vitamin szükséges, de az ennél több, akár 1000-2000 NE sem okoz problémát. Hozzásegít a megfelelő vérszint eléréséhez, valamint egyéb egészségügyi előnyöket von maga után. Gyermekeknek és tizenéveseknek 600, felnőtteknek 70 éves korig szintén 600, 70 év feletti felnőtteknek 800, míg terhes vagy szoptató nőknek 600 NE a javasolt napi adag.

Létezik-e D-vitamin túladagolás?

Igen. Ha túl sokat szedünk belőle, többféle mellékhatás jelentkezhet: a vér kalciumszintjének emelkedése, émelygés, étvágytalanság, idegesség, hányinger, hányás és rossz étvágy, gyomorfájdalom, székrekedés/hasmenés, vesekárosodás, csontvesztés. A rendkívül nagy dózisú D3-vitamin hosszú ideig történő szedése túlzott felhalmozódásához vezethet a szervezetben. Mivel ez a vitamin a testzsírban tárolódik és lassan szabadul fel a véráramba, a toxicitás hatása több hónapig is fennállhat, miután valaki abbahagyta az étrend-kiegészítők szedését. Fontos, hogy a toxicitás nem gyakori, és szinte kizárólag azoknál fordul elő, akik hosszú távú, nagy dózisú kiegészítőket szednek anélkül, hogy ellenőriznék vérszintjüket. Ezzel szemben önmagában diéta és napsütés hatására senki nem érheti el a veszélyesen magas vérszintet.

A K2-vitamin egyik legfontosabb funkciója a kalcium megtartása a csontokban és a vérben. Úgy gondolják, hogy a nagyon magas D-vitamin szint csökkentheti a K2-vitamin aktivitását. A csontvesztés elleni védelem érdekében kerüljük a túlzott dózisok szedését, és szedjünk K2-vitamint.

A táplálékkiegészítő használata nem helyettesíti a változatos, egészséges étrendet és a rendszeres testmozgást. Az eredmények egyénenként eltérőek lehetnek és nem garantáltak.

Források:

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

https://www.webmd.com/food-recipes/features/vitamin-d-vital-role-in-your-health#1

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-side-effects#2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100307215534.htm

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter