Javasolt-e az alternatív rákgyógyítás?

Javasolt-e az alternatív rákgyógyítás?

Dr. Darnói Tiborhoz gyakran fordulnak olyan daganatos betegek, akik a hagyományos kezelések mellett szeretnének kipróbálni valamilyen kiegészítő terápiát is. Az alternatív rákgyógyításról megoszlanak a vélemények, és orvosi körökben is sokan ellenzik. Ő vajon mit gondol erről?

Daganatos betegség esetén van mód a testreszabott terápia alkalmazására?

Egyre inkább ez a célkitűzés, jelenleg még csak korlátozottan megvalósítható.

A protokoll szerinti ellátás mellett szükség van-e kiegészítő kezelésre a rák gyógyításában?

Az alternatív rákgyógyításról megoszlanak a vélemények. Az onkológusok többsége szerint nincs. Ugyanakkor külföldön a nagyobb onkológiai centrumok a komplementer medicina megannyi ágát alkalmazzák a gyógyításban, rehabilitációban. Beleértve a gyógynövényeket, természetes gyógymódokat, meditációt.

Hogy vélekednek erről a betegek?

A betegek szeretnének élni, meggyógyulni, és próbálnak minden lehetőséget megragadni. Sokan fordulnak a kiegészítő kezelések felé, legfeljebb a kezelőorvosukat nem tájékoztatják róla. Pedig jó lenne közelíteni az álláspontokat, hiszen fontos lenne, hogy az onkológus mindenről tudjon.

Mit tanácsol egy onkológiai betegnek, min változtasson?

A gondolkodásán, a táplálkozásán, az életvitelén – mindenen, ami a gyógyulást segítheti. Azt tanácsolom, hogy a változtatás rendszerbe foglalt, holisztikus legyen, mert az tudja a leghatékonyabb támogatást nyújtani a szervezetnek a gyógyuláshoz. Emellett minden lehetséges gyógymódot meg kell ragadni. Nem csak a gyógyszerekkel, de a gyógynövényekkel, gyógygombákkal is érdemes élni, az én álláspontom az, hogy a legeredményesebb a klasszikus és az alternatív rákgyógyítás együttes alkalmazása lenne.

Nagyon sok onkológia beteget vernek át csodaszerekkel.

Bármivel be lehet csapni a betegeket. Ez kizárólag azon az emberen múlik, aki ezt megteszi. De a megtévesztésnek is különböző szintjei vannak.

Ezt hogy érti?

Az is átverés, ha valaki nem ért ahhoz, amit csinál, vagy olyat csinál, ami nem eredményes vagy az adott problémára nem jelent megoldást. Csaló, aki olyan dolgot sóz rá a betegre, amire nincs szüksége, vagy olyan hatást ígér, ami nem bizonyított. Előfordul, hogy alacsonyabb hatóanyag tartalmú készítményt akarnak eladni valakinek aránytalanul drágán. Ez azért felháborító, mert a kiszolgáltatott, kétségbeesett embert tisztességtelenül használják ki.

Miben hisznek a betegek?

Megszokott jelenség, hogy inkább kívülről, mástól reméljük a megoldást, mert ez egyszerűbb és kisebb erőfeszítéssel jár. Holott a csoda bennünk van, csak azért dolgozni kell. Viszont ezt nem minden ember vállalja be.

Az alternatív rákgyógyításnak része lehet-e a gyógygomba?

Igen, de tisztázzunk valamit! A gyógygombák számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, de nem csodaszerek. Nagyon gyengéden avatkoznak a szervezet működésébe, szedésük hosszabb távon ajánlott. Enyhíthetik például a kemoterápiával járó hányást, hasmenést, étvágytalanságot, és az ennek következtében kialakuló fogyást. Ez viszont tényleg csak tartós használat esetén tapasztalható. Ahogy azt már említettem, érdemes közülük célzottan választani.

A kemoterápia alatt is ajánlott a gyógygombák szedése?

A kemoterápia napjain semmilyen kiegészítő fogyasztása nem javasolt. A kezeléseket előtt és után azonban szedhetők.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter